Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Axel Storckenfeldt
Bild: Axel Storckenfeldt

Helena Antoni: I Löfvens Sverige bestämmer Tegnell

Tjänstemän ska inte fatta beslut av politisk karaktär eftersom de inte hålls ansvariga om det blir fel.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Gästkrönikan 6/6. Vi är nog många som undrar hur sommaren 2020 kommer att se ut. Några har kanske sett framemot att få åka till sommarstugan, andra vill kampa längs den vackra västkusten och väldigt många står utan besked vad gäller deras utlandsresor. Så hur blir det egentligen till sommaren? Svaren vi får av regeringen är ”Vi får se vad Folkhälsomyndigheten kommer fram till!” Ungefär så har det låtit under hela krisen och jag tror tyvärr inte vi kan förvänta oss något annat framöver. Att Sverige lyssnar på experter är bra i det krisläge vi befinner oss i, men regeringen verkar ha missat att ansvaret fortfarande måste vila på deras axlar, annars förlorar vi en viktig del av vår demokrati; ansvarsutkrävandet.

Hade frågorna gällt någonting annat än Covid-19 så hade vi fått svar. Det kanske hade varit ett så kallat ”politikersvar” utan särskilt mycket innehåll, men det hade åtminstone varit ett svar som tyder på att regeringen leder Sverige. De hade kanske fått kritik för att det gick för långsamt, eller för att svaren var intetsägande, men formuleringen hade inte antytt att det var någon annan som skulle fatta besluten åt regeringen. Det hade varit klart och tydligt att det är regeringen som styr. Inte någon annan. Detta har uppenbarligen fått Stefan Löfven att känna ett behov av att påminna om den ordningen då han ett flertal gånger sagt att ”Regeringen styr riket. Jag leder regeringen.”

Tjänstemän ska inte fatta beslut av politisk karaktär eftersom de inte hålls ansvariga om det blir fel. Demokratins grundprincip utgår från att politiker är valda av folket och att de därför även kan avsättas av folket. Tjänstemän är statligt anställda, inte valda. De bär därför inget ansvar för de beslut som fattas i krisen. Därför är det viktigt att det ytterst är politiker som fattar besluten och därigenom även står till svars för konsekvenserna. Den principen verkar regeringen ha glömt så fort Sverige ställdes inför en krissituation.

Myndigheterna i Sverige är självständiga. De styrs av regleringsbrev som kommer från regeringen och har därefter väldigt fria tyglar. Det mesta som kan hända en myndighet är att regeringen blir missnöjd och väljer att avsätta myndighetschefen. Inget mer.

Det som är djupt problematiskt med att regeringen gömmer sig bakom Folkhälsomyndigheten är att när man befinner sig i en kris är det många beslut som ska fattas snabbt vilket innebär att det kan bli fel ibland. Oavsett vad man idag tycker om den svenska strategin så kommer det en tid då hanteringen måste granskas och då måste det vara tydligt vem som bär ansvaret. Om Sverige hade infört ett tjänstemannaansvar som min partikollega Ida Drougge länge kämpat för så hade regeringen utan problem kunnat fortsätta gömma sig bakom Tegnell. Ett sådant förslag ligger idag på regeringens bord, men tyvärr väljer de gång på gång att undvika frågan.

Så, vem är det egentligen som kör? Stefan Löfven påstår att det är han som styr, men just nu så känns det som att han satt sig bekvämt i baksätet för att i efterhand kunna hävda att han inte hade någonting att göra med att vi hamnade i diket.

Helena Antoni (M)