Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Linnea Hylén: I krisen måste vi se bortom oss själva

Elizabeth II refererade till sin första radioinspelning under andra världskriget. Idag faller inga bomber, men tillståndet av isolering, separation och förlust är förekommande.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Under söndagskvällen hölls två historiska tal med anledning av coronakrisen. I Sverige talade först HM Konungen Carl XVI Gustaf, och senare under kvällen talade Drottning Elizabeth II till Storbritannien och Samväldet om de utmaningar vi nu står inför. De två statsöverhuvudena framförde snarlika budskap i en tid av global oro.

Coronaviruset har vänt upp och ner på samhället som vi känner det. Runt om i världen har människor förändrat sina levnadsmönster, dels för att skydda sig själva, dels för att minska smittspridning till sina nära och kära. Både den svenska kungen och den brittiska drottningen talade varmt om våra gemensamma och individuella uppoffringar för att få oss alla att klara oss genom krisen.

Att de båda regenterna håller tal till nationen säger mycket om situationens allvar – inte minst då Elizabeth II refererade till sin första radioinspelning under andra världskriget. Idag faller inga bomber från skyn, men tillståndet av isolering, separation och förlust är förekommande då som nu. Det är många som tvingats se dödsfall inom familjen och många fler kommer att uppleva det framöver. Det är också anledningen till att kungen likt den brittiska drottningen vädjar till oss medmänniskor att ta ansvar för varandra.

Om det är något som de två talen satte fingret på var det faktumet att krisen måste tas på allvar, även om det skaver och svider för vårt eget välbefinnande. Det är jobbigt och svårt att offra stora delar av sin tillvaro för ett osynligt virus. Det är emellertid inte förrän olyckan är framme som vi tvingas se konsekvenserna av den osynliga fiendens härjningar.

Drottning Elizabeth har likt få andra levande världsledare så mycket erfarenhet av världsomspännande kriser och inte minst krig. Under hennes livstid har hon upplevt rädslan för Hitlers bomber, sett Berlinmuren byggas och rivas, sett Indien frigöra sig från Storbritannien. Nu leder hon, vid 93 års ålder, sitt land ur ännu en kris som för tillfället kan tyckas sakna slut.

Carl XVI Gustaf, som senare i år fyller 74 år, har också sett ett Sverige och en värld i förändring. Kriser har kommit och gått, inte minst tsunamikatastrofen 2004. Det är med bakgrunden som långvarig regent som kungen sa det som kan tyckas vara trivialt, men som vi alltför ofta glömmer bort i krisens hetta: ” Det är fortfarande mycket som är ovisst. Men en sak är säker: Vi kommer alla att minnas den här tiden, och se tillbaka på den. Tänkte jag på mina medmänniskor? Eller satte jag mig själv i första rummet? De val vi gör i dag ska vi leva med, länge.”

Om det är något vi ska ta till oss från talen är det att vi alla ska se den större bilden av coronakrisen. Det är nu som tiden är inne för att tänka bortom de egna behoven. Det är nu vi måste gå samman och känna stolthet i uppoffringarna vi gör idag, för att få uppleva morgondagen.