Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Hyckleri om Varberg skulle vägra vapenexport

KG Hammar gör fredsrörelsen en otjänst när han sprider villfarelser om Nato och sänker debattnivån med en mediekritik som påminner om Donald Trumps.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 8/2. Varje land har en armé, sin egen eller någon annans. Så lyder en gammal sanning. Om den före detta ärkebiskopen skulle hålla med är tveksamt. Men så har han ett ganska liberalt förhållande till sanning – att döma av hans tal på Varbergs bibliotek.

Att se en präst vurma för fred och medmänsklighet är inga konstigheter. Och att manipulera med lite skrämselpropaganda är ett beprövat trick – känt från bibeln. Kanske känns det dessutom mindre syndigt att bära falsk vittnesbörd om en organisation snarare än en människa av kött och blod. Men det är icke desto mindre sorgligt att en kyrkans företrädare inte förstår att respektera det åttonde budet.

Nato har inga illvilliga planer på att kärnvapenbestycka Gotland om Sverige skulle välja att bli medlem. Och vi skulle enkelt kunna säga nej om frågan skulle ställas. Ändå vill KG Hammar göra motsatsen gällande.

Det är förstås skillnad på att tro och att veta. Och KG Hammar må till sitt försvar försöka göra gällande att han inte tror på verkligheten. Men för oss som uppskattar raka fakta bör det stå fullkomligt klart att exemplet Norge visar att myten om tvångsbestyckning är falsk. Norge har sedan gammalt Storingsbeslut på att inga kärnvapen får förvaras eller placeras ut på norskt territorium i fredstid. Detta önskemål respekteras fullt ut. Varje land inom Nato bestämmer självt i den frågan.

När KG Hammar försöker skrämmas med något annat gör han hela fredsrörelsen en otjänst. Det skadar tilliten.

Som vilseförare är dock KG Hammar smart nog att i förväg ha beväpnat sig mot mothugg – i Hammars arsenal ingår mediakritik av den populistiska sorten.

”Vi matas med styrd info om hur hemska IS är. Vi är inte utsatta för balanserad information. All media ägs av nån... Det är ingen tvekan om vilken sfär media befinner sig”. Detta predikade den tidigare ärkebiskopen en vanlig onsdagskväll i Varbergs bibliotek.

Att KG Hammar inte gillar ledarskribenters åsikter är en sak. En ledarskribent vet lika väl som en präst att man inte kan frälsa alla. Men att antyda all nyhetsrapportering är färgad är inte värdigt. Kanske tycker ärkebiskopen att det är ett smart sätt att gardera sig mot relevant kritik. Men att låta sig sjunka till en nivå som påminner om Donald Trumps är ovärdigt – och faktiskt helt onödigt.

Önskan vilja smida alla vapen till plogbillar är ett yttersta mål som lätt kan förstås. Vem drömmer inte om en fredlig värld?

Att i varje läge, även när man blir angripen, försvara principen om icke-våld är en respektabel hållning. Detta trots att även kyrkan sedan Augustinus dagar på 300-400-talet har kunnat resonera kring rättfärdigt våld/krig. Präster, påvar och teologer har landat i olika slutsatser kring vad som är det rättfärdiga – i varje läge respektive olika lägen.

Men när det kommer till att driva kampanj mot enkom vapenexport, som var huvudtemat för kvällen, blir det genast lite krångligare. Om KG Hammar och nätverket Varberg Våga Väga Vapenexport vill vara fredsduvor fullt ut bör de väl, i rimlighetens nämn, också väga vapenimport? Eller känns det heligare att låta någon annan tillverka och sälja vapnen? Är det mer försvarbart att låta varorna anlöpa Varbergs hamn än lämna den?

Varje land har sin arme. Än så länge gäller det,tack och lov, även Sverige. Och i Halland har vi landets enda luftvärnsregemente. Skall åtminstone delar av regementets utrustning kunna tillverkas på hemmaplan måste försvarsindustrin även kunna exportera.

Kanske tycker Våga Vägra – nätverket att Halland bäst försvaras (om vi nu alla ska ha ett försvar?) med hjälp av amerikanskt och europeiskt försvarsmateriel. Men gör det verkligen våra samveten renare? Det gör väl oss snarare bara till hycklare?