Halländskt hantverk förtjänar bättre.
Halländskt hantverk förtjänar bättre.

Maria Haldesten: Hyckleri om regeringen stoppar skilda ölskatter

Under skatter - och den danske jättens tyngd - dignar halländska hantverkare ned. Justera orättvisan!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Att Halland fortfarande pressas av trycket från dansken är kanske allra tydligast på ölmarknaden. Den danska dominansen mäts i volymer som de halländska mikrobryggerierna aldrig kommer i närheten av. Det är liksom ingen slump att arenan i Falkenberg är döpt efter en påstått nykter pippi - och inte en ås med tallar. Medan den stora bryggerikoncernen tar alkoholskattehöjningen med ro, så multitaskar de lokala entreprenörerna för att få verksamheten att gå runt.

Men det finns ett enkelt sätt att vrida konkurrensen i mer rättvis riktning. Att en rad EU-länder gjort liknande resor, medan Sverige står kvar på perrongen, förvånar kanske inte.

ANNONS

Ändå borde det förskräcka varje politiker som äger minsta vilja att främja den regionala utvecklingen.

Nu vädjar Sveriges oberoende bryggerier om en EU-anpassning av punktskatten på öl, för att inte fler skall pressas till konkurs. I den stora majoriteten av EU-länder har man använt sig av möjligheten att låta små tillverkare betala hälften så mycket skatt som jättarna.

– Differentierad alkoholskatt hade hjälpt oss oerhört. Extremt mycket pengar går till skatteverket varje månad, säger Martin Sunesson som driver Subbe, ett av våra halländska hantverksbryggerier.

Möjligheten att justera systemet har funnits länge, det visar den långa raden av riksdagsmotioner som lagts.

"Samhällets förutsättningar för ölproduktion synes vara mer anpassade efter stor industriell masstillverkning där en gång i tiden statliga Pripps utgjorde mall."

Så skrev miljöpartisten Lars Ångström, som med sin motion från 2005 var en av de första att lyfta frågan i riksdagen.

Därefter har riksdagsledamot efter riksdagsledamot drivit frågan - bara för att årligen mötas av avslag, oavsett regeringsfärg.

– Trögheten har berott på att det även bland borgerliga partier funnits olika syn på alkoholpolitiken. Men nu har ju även KD sagt sig vara positiv till gårdsförsäljning, konstaterar Christofer Bergenblock (C).

Då finns det kanske hopp även vad gäller ölskatterna? För inte kan väl Ulf kristersson (m) blir ett eko av Magdalena Andersson? Hon hävdade att avsteg var omöjliga av folkhälsoskäl eftersom alkoholhalten är densamma oavsett tillverkare.

ANNONS

Resonemanget haltar dock eftersom det är skillnad på konsumtionen av öl och öl.

– Det finns inga skäl att tro att vare sig gårdsförsäljning eller differentierad ölskatt skulle öka risken för alkoholrelaterade problem, markerar Christofer Bergenblock.

Då är det väl bara för regeringen att i vår klubba det utredningsförslag och de motioner, från exempelvis Centerpartiet, som redan ligger på riksdagens bord?

– Jakob Forssmed har gett lite undanglidande svar, men jag ska agera blåslampa på regeringen, säger Christofer Bergenblock.

Det vore dock stor skam om det ska behövas. En regering, där flera partier sålde in sig hårt på landsbygden, borde greppa vikten av mer rättvisa spelregler den här typen av näringar.

'

ANNONS