Polisens bombtekniker och räddningstjänstens kemdykare på plats vid länsstyrelsen i centrala Malmö. Ett brev med vitt pulver har mottagits.
Polisens bombtekniker och räddningstjänstens kemdykare på plats vid länsstyrelsen i centrala Malmö. Ett brev med vitt pulver har mottagits. Bild: Johan Nilsson/TT

Maria Haldesten: Hotfulla pulverbrev måste tas på stort allvar

Uppvigling i facebookgrupper gör jobbet farligare för halländska djurskyddsinspektörer.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Är det en galen katt-tant - som blivit av med sina vanvårdade djur - som hämnats med att skicka hotfulla brev till länsstyrelsen? Eller är det en misskötsam ranchägare som redan sitter med laddat gevär på verandan?

Det finns skäl att misstänka något sådant - att döma av textinnehållet i de pulverbrev som skickats till bland annat Länsstyrelsen i Halland och Skåne.

Pulverförsändelserna är tyvärr bara ännu ett exempel på hat och hot mot djurskyddsinspektörer.

I slutet av förra året skrev Blekinge Läns tidning om ett av otaliga exempel på vilken riskfylld arbetsmiljö som möter djurskyddsinspektörerna.

"Din jävel, jag ska döda dig" skrek en kvinna i Sölvesborg när inspektören kom till gården.

ANNONS

Som tur var hade inspektören förutsett risken - och tagit med polis. Patrullen på plats kunde snabbt bidra till att lugna ner situationen.

Kanske är det den sortens polishandräckning som Jörgen Peters, länsråd i Halland, syftar på när han säger att länsstyrelsen har "rutiner kring detta och de åtgärderna följer vi".

Att det har kommit dithän är bedrövligt. Men enligt fackförbundet Naturvetarna utsätts åtta av tio djurskyddsinspektörer för hot.

Alltför många samvetslösa djurägare tycker sig uppenbarligen inte bara ha rätt att utsätta sina djur för lidande, de är dessutom beredda att skada de människor som rycker ut till djurens hjälp.

Säkerhetsriskerna har ökat för inspektörer och veterinärer i takt med att hänsynslösa djurägare funnit gelikar i nätets träskmarker. Där hetsar de upp varandra. Omhändertagande av vanvårdade djur beskrivs som rättsövergrepp - och länsstyrelsens tjänstemän utmålas som aktivister som är ute efter att kränka hundägare, djurbönder, uppfödare och så vidare.

"Länsstyrelserna tar sig okritiskt an inkomna ärendena med kraft - trots att det rör sig om okynnesanmälaningar från illasinnade grannar" - skriver en av dessa missnöjesaktörer. Inlägget följer manualen för ett missnöjesmanifest, domarna beskrivs som jurister i maskopi med inspektörsaktivister. Det antyds till och med att inspektörerna kan tänkas gå "främmande makts" ärenden mot hederliga svenska djurägare.

ANNONS

Steget från uppvigling i en sådan nätmiljö till att vilja sätta skräck i Länsstyrelserna - blir i värsta fall alltför kort.

Att Länsstyrelsens inspektörer fick överta en del uppgifter som tidigare låg på polisen, har bidragit till att göra yrket mer utsatt. Och tyvärr tenderar den hatiska stämningen smitta vidare. Även vanliga veterinärer vittnar om hur de hängs ut i sociala medier och utsätts för hot och hat. Sånt förbättrar inte rådande veterinärbrist.

Därför är det oerhört viktigt att fler hot uppmärksammas och anmäls. Och förhoppningsvis får polisen fatt på Pulverpersonen som härjat, så att vederbörande kan ställas inför rätta.

ANNONS