Hotet från Kina växer - något alla bör tänka på

Självklart att bannlysa ökända kinesiska tillverkare från telenätet. Vi måste se diktaturen - och dess mål - för vad de är.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 21/10. Vem vill riskera att den kinesiska diktaturen tjuvlyssnar via det framtida telenätet? Inte Sverige. Det står äntligen klart sedan Post och Telestyrelsen tydligt satt ned foten i fråga om vilka tillverkare vi vill bannlysa - av säkerhetsskäl. Dessutom skall redan befintlig utrustning från Huawei fasas ut.

– Att 5G-nät byggs på ett sätt som skyddar Sveriges säkerhet är också avgörande för den fortsatta digitaliseringen av samhället. Vårt nära samarbete med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen inför prövningen av sökande och tillståndsvillkor syftar till att säkerställa detta, förklarar generaldirektör Dan Sjöblom.

Att beskedet inte skulle landa väl hos den kinesiska regimen var väntat. I en första protest från ambassaden anklagas Sverige för att diskriminera kinesiska företag och Kina påtalar att ”samarbetet mellan länderna hindras”.

ANNONS

Att det kärvar i relationerna mellan Sverige och Kina är en underdrift. Fängslandet och hanteringen av Gui Minhai kan sägas vara symbol för en grov övergreppsproblematik som är oändligt mer omfattande och utmanande än svensken i gemen är medveten om.

Att hota med ”konsekvenser” för den eller de som riktar kritik mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter och förtryck av minoriteter har blivit allt vanligare.

”Det kinesiska Kommunistpartiets självkänsla tillåter inte kritik, och den bristande tåligheten har inte minst märkts av under Kinas ledare Xi Jinpings tid vid makten.”

Det skriver Patrik Oksanen, senior fellow på Frivärld, i rapporten ”Kinas attacker för att tysta kritiker”

Att de kinesiska försöken att tysta kritik inte sällan får motsatt effekt, genom att de bekräftar den negativa bilden av regimen, är visserligen ett faktum. Men den kinesiska staten oblyga försök att lägga sig i vad som skrivs om Kina i Sverige understryker varför det finns skäl att hålla kinesiska företag på behörigt avstånd.

Samtidigt är det angeläget att förstå att det som försiggår i det fördolda är ett minst lika allvarligt problem. Cyberangrepp från statliga aktörer sker kontinuerligt mot mål i Sverige. Att en del av dessa attacker initierats från Kina är ett faktum. Säpo listade Kina som ett av de länder som bedriver säkerhetshotande verksamhet mot Sverige. En rad Europeiska länder gör motsvarande, kvalificerade bedömningar.

Cyberspionage och industrispionaget har också trappats upp och blivit mer avancerat. I slutet av förra månaden berättade Göteborgs-Posten att Säpo beskriver cyberspionaget som ”närmast industriellt”. En rad västsvenska industrier tilldrar sig särskilt stort intresse från Kina, eftersom här finns betydande högteknologisk verksamhet.

ANNONS

Att de kinesiska aktiviteterna är ett bekymmer för såväl Sverige som land, för enskilda kommuner som en rad företag är uppenbart. Men problemet sipprar ned till individnivå. En privat konsument kan ha skäl att bannlysa mobilprodukter eller Kinatillverkade bilar från sina hem och garage.

ANNONS