Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

JULEBODA 2017-09-21
Ålfiskaren Sven-Erik Tenghagen i Juleboda utanför Maglehem, Kristianstads kommun, angående EU-kommissionens förslag till att stoppa ålfisket i Östersjön under 2018. 
Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290 Bild: Emil Langvad/TT
JULEBODA 2017-09-21 Ålfiskaren Sven-Erik Tenghagen i Juleboda utanför Maglehem, Kristianstads kommun, angående EU-kommissionens förslag till att stoppa ålfisket i Östersjön under 2018. Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290 Bild: Emil Langvad/TT

Katarina Erlingson: Hotad ål underminerar Ulf Kristerssons makt

I ett antal dagar nu, ja snart en vecka, har svenska medier skrivit spaltmeter om ål-gate. Statssekreterare PM Nilsson har nämligen tjuvfiskat ål och sen ljugit för både Havs- och Vattenmyndigheten och polisen. Nu har Socialdemokraterna anmält statsministern till konstitutionsutskottet för hur det gick till när PM Nilsson anställdes.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Nätet - inte ålryssjan då, utan internet (förlåt dåligt skämt) - kokar av kommentarer och framför allt försök att köra olika typer av mer eller mindre roliga ålskämt. De som tillhör Ulf Kristerssons "lag" försöker vifta bort frågan och tycker att vi har viktigare saker att diskutera. Ett klassiskt försök att blanda bort korten, men man måste kunna diskutera både högt och lågt. De som tillhör "andra sidan", eller kanske är uppriktiga miljövänner, tycker att ålen är väl så viktig som något annat.

Något som stör mycket är att PM Nilsson påstås vara natur- och djurvän. Det kan kanske stämma i viss utsträckning, men en riktig djurvän kan inte med berått mod tjuvfiska en utrotningshotad art.

"Jag har fiskat ål sedan barnsben och tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen." skrev statssekreteraren för några dagar sen på sin Facebooksida. Som en sorts förklaring varför han tjuvfiskade ål, som varit förbjuden för privatpersoner att fiska sen 2007, eftersom den är utrotningshotad.

Det finns ingen rimlig förklaring annat än att man tar sig friheter, struntar i lagar och struntar i den biologiska mångfalden. Jag var med pappa och tömde ålkistan i Hallands inland på 60- och 70-talet, men då visste vi inte att ålen skulle bli så hotad ett antal årtionden senare. När man får ny kunskap får man som tänkande människa överväga den och agera efter det. Det kan inte vara en kulturell rättighet att fiska ål - som numera görs av ett antal yrkesfiskare med tillstånd - lika lite som att det är kulturellt viktigt att slå sina barn eller sin fru. Om man tvunget vill äta ål finns det att tillgå, fiskad på lagligt sätt.

Det som också bekymrar är att så många på högersidan verkar tycka att ålen är helt oviktig, eftersom man så gärna vill vifta bort PM Nilssons tjuvfiske. Vilka andra djur och växter tycker de att det är rimligt att utrota? Tigrar i Asien? Varg i Sverige? Eller bara fiskar? Biologisk mångfald är grundläggande för mänskligheten och att inte vilja förstå det är värre än mycket annat högerregeringen tar sig för.

Att ljuga om tjuvfisket är pinsamt och ökar knappast förtroendet för högerregeringen. Nilssons chef, statsminister Ulf Kristersson, försöker förklara brottet med att det var "dumt" gjort. Det är snarare dumt av Kristersson att inte se de problem som uppstår genom att inte ta saken på allvar och helt enkelt ge "ålahuet" Nilsson foten. Det vore inte den första statssekreteraren som får gå.