Maria Haldesten: Hoppingivande stopp för fallosbygge i Varberg

Pinsamt när lokala politiker blir förvånade över att en domstol fäster vikt vid riksintresse och kulturmiljömål.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Bakläxor svider. Liberalerna i Varberg visar det pinsamt tydligt.

"Jag har slutat vara förvånad över hur domstolar dömer" förklarade Tobias Carlsson.

Det kan tyvärr tolkas som en oroväckande brist på respekt för den dömande makten, vars kontrollfunktion syftar till att bland annat skydda samhället från felande och missbruk av makt.

I domen får Varbergs kommun kritik på flera punkter. Men det tyngsta argumentet mot detaljplanen borde inte förvåna. Domstolen påtalar det uppenbara, nämligen att byggplanerna skulle medföra en påtaglig skada på riksintresset. Det är precis vad en rad sakkunniga påtalat, exempelvis Kulturmiljö Halland, kulturgeograf Pär Connelid och stadsutvecklingsprojektets tidigare ledare, arkitekten Håkan Cullberg.

ANNONS

"Hotellprojektet känns som en kupp" skrev en chockad styrelse för Hembygdsföreningen Gamla Varberg, när planerna på höghushotellet avslöjades.

En bidragande förklaring till detta var att det uppseendeväckande hotellprojektet hade körts i ett sidospår, kanske till och med i en gräddfil.

Turligt nog kunde de ge "kuppmakarna" på tafsen genom att - i god demokratisk ordning - överklaga beslutet. Och få rätt i domstol. Ett utslag som alltså överensstämmer med tidigare tungt vägande kritik, dit länsantikvarien Emma Östlund påpekande också bör räknas.

Därför klingar det falskt när en rad ledande politiker, från S till M, nu beskriver sig som "överraskade" och "förvånade".

Med tanke på hur det har gått med det likartade skrytbygget på Österskans i Halmstad, där politikerna också har tvingats tillbaka till ritbordet, borde majoriteten i Varberg ha varit väl förberedda på ett negativt utslag. För även i Halmstad har riksintresset trumfat viljan att uppföra extremt höga hotell.

För inte kan väl politikerna i Varberg vara helt okunniga om processen i närliggande Halmstad? Där var en folkomröstning nära förestående, tills socialdemokraterna bytte fot och ett par egna konsultrapporter visade på vansinnet i att förbygga sig, i strid med kulturmiljövårdsintressen. Det vore ju nära tjänstefel av Varbergspolitikerna att inte ha koll på detta.

ANNONS

Nu har domstolen givit Varberg en ny chans att bevara den unika stadsbild som lockar såväl turister som inflyttare till kuststaden. Efter att motchocken lagt sig kan man bara hoppas att kommunledningen tar sitt förnuft till fånga.

Att börja med att avskilja hotellet från detaljplanen i övrigt borde inte vara så krångligt som Ann-Charlotte Stenkil gör gällande. Och kanske skulle ett sådant förfarande minska den försening som självklart uppstår när politiker fattar beslut utan att ta tillräcklig hänsyn till övertydliga varningar.

ANNONS