Studenter på väg mot framtiden, som antagligen börjar med en blöt kväll.
Studenter på väg mot framtiden, som antagligen börjar med en blöt kväll. Bild: Annika Karlbom

Hoppet är vår vän, så även för årets studenter

Studenterna springer ut mot en ny arbetsmarknad och bitvis osäker framtid. Men det är inga skäl till att inte fira!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 11/6. Det stundar examenstider. Under torsdagen och fredagen springer både Varbergs och Falkenbergs nybakade studenter ut. Även om dessa ceremonier inte kan utföras riktigt som vanligt så går glädjen inte att ta miste på. Som alla hoppas de nu inte bara på en ljuv sommar utan också på en ljusnande framtid.

Restriktioner och begränsningar gör sig ännu påminda. Folkhälsomyndighetens rekommendationer skiljer sig inte nämnvärt från förra året, mer än att de inte längre aktivt avråder från mindre sammankomster och firanden utomhus. Antal anhöriga som får närvara vid själva utspringet är också begränsat, på flera skolor så få som två.

ANNONS

Hur denna framtid ser ut är som alltid mycket vanskligt att sia om. Många av de nyexaminerade har just avklarat över ett år av distansundervisning. För de som ska studera vidare möter de universitet och högskolor som också genomgått samma erfarenhet. Detsamma gäller stora delar av arbetsmarknaden.

För den högre utbildningen gäller inte rekommendationen om distansundervisning från och med 1 juli. För yrkesverksamma är dock Folkhälsomyndighetens bud att de som kan nog får ställa in sig på en höst med hemarbete.

Vad slutsatserna blir av dessa samlade erfarenheter ska bli mycket intressant att se. Trots inledande svårigheter och nästan ett och ett halvt år av "jag tror någon har mikrofonen på" så har distansarbetet för många yrkesgrupper fungerat förvånansvärt bra. Många saknar däremot arbetsplatsens sociala samvaro.

För den högre utbildningen är erfarenheterna tudelade. Medan vissa kurser anpassat sig mycket väl har andra minst sagt lämnat övrigt att önska. Ett zoomseminarium kan ibland ha svårt att bli något riktigt vittert symposium. Jämfört med den distansundervisning som erbjöds innan pandemin är det fullt klart att konceptet förbättrats avsevärt och precis som inom arbetslivet kan distansundervisning, om inte på något sätt konkurrera ut fysisk, ändå vara här för att stanna. Att bo, studera eller arbeta på samma plats behöver alltså inte längre vara självklart.

ANNONS

Till detta kan läggas att även innan pandemin stod den svenska arbetsmarknaden inför stora förändringar. Arbetsförmedlingen räknar med att drygt en miljon jobb kommer att ha automatiserats bara till 2030. Man beräknar däremot också att 1,3 miljoner nya jobb kommer att ha skapats till följd av samma automatiseringsprocesser. Kort sagt, robotarna kommer ta en hel del jobb men de kommer också att medföra nya.

De nya jobben kan dock komma att kräva längre utbildning än de gamla. Att byta jobb mitt i karriären kan också bli vanligare. Att lära för livet har alltså aldrig varit viktigare. Så grattis alla studenter! Oavsett vad framtiden bjuder så är det er tid nu!

ANNONS