Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: HN välkomnar ny sommarvikarie

Sommarhallänningen Elin Larsson förstärker ledarredaktionen i sommar

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 16/6. Varje år, i hela sitt liv, har Elin Larsson vallfärdat till Halland. Det var i Långasand hon lärde sig simma. Det var i Eftra socken delar av släktens vagga stod.

För Hallands Nyheters läsare är Elin inget okänt namn. Hon har tidigare skrivit krönikor för Centerpressens Nyhetsbyrå, som publicerats i våra spalter. Men nu är den Uppsalaskolade statsvetaren och kommunikationskonsulten äntligen här på riktigt!

Den här våren och sommaren, som inte är som alla andra, har fått Elin att reflektera över hur olika delar av landet reagerar vid kris.

– Jag slås av hur tydligt det är att människor som bor på lite mindre ställen reder sig bättre. Just när det krisar är det inte mitt i Stockholm man vill vara. Det har inte alls blivit samma slags apokalyptiska stämning i Gävle.

Elin har ett brett politiskt engagemang som spänner över många områden. Men en bättre utbildningspolitik och större jämställdhet är frågor som hon brinner särskilt för.

– Vi bor i ett land där det är lätt att studera vidare. Då gäller det att ge alla bra förutsättningar att göra det. Och på jämställdhetsområdet finns det många områden kvar att förbättra. Inom kvinno- och förlossningsvården är det exempelvis mycket som släpar efter. Ta bara en sådan sak som att förutsättningarna skiljer sig åt beroende på vilken region man föder barn i, säger Elin Larsson.

Att samhället behöver göra angelägna förändringar, inte minst på arbetsmarknaden, blir extra uppenbart i kristid.

– Det måste bli lättare att få jobb. Vi kan exempelvis inte lösa integrationsproblemen om vi inte får människor i arbete. Det är också tydligt att lagen om anställningsskydd behöver reformeras – inte minst för att få mindre företag att faktiskt våga anställa.

Elin Larsson har varit aktiv i Centerstudenter sedan 2013 och var vice förbundsordförande 2017 - 2019. Varför blev det just Centerpartiet?

– Jag engagerade mig för att jag är liberal och för att jag anser att Centern har en rimlig syn på förhållandet mellan stat och individ. Jag tror på att ge individen större friheter. Och jag är framtidsoptimist vad gäller möjligheterna till tekniska lösningar på de miljöutmaningar vi står inför.