Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall
Bild: Björn Larsson Rosvall

Maria Haldesten: Hjältinnan från Falkenberg - en ljusglimt från Oslo Pride

Alla vågar inte brotta ned terrorister. Men alla kan göra något. Som att strömma till Varberg för helgens Pride.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Medan andra flyr, springer vissa mot faran. Julia Ivarsson-Pergadi är en av dessa unika människor. När våldet drabbade Oslo blev hon en av hjältarna, som brottade ner och höll fast den misstänkte terroristen.

"Att springa mot personen som stod med pistol i handen var det bästa valet jag gjort i hela mitt liv." skriver hon efteråt på FB.

Det bästa valet för väldigt många människor, bör tilläggas.

Om fler förmådde uppvisa åtminstone en bråkdel av den sortens civilkurage skulle samhället bli oändligt mycket tryggare!

Tyvärr händer det alltför ofta att vittnen förblir passiva åskådare i stället för att bistå nödställda, eller slå larm, vilket HN skrivit om efter uppmärksammande misshandelsfall ibland annat Varberg. Det har polisen i Halland varit kritisk till.

Norsk polis är däremot full av beröm för dem som satte stopp för Zaniar Matapour.

- Det finnes noen ordentlige folk som har gjort en heroisk innsats for å få kontroll på han her gjerningspersonen, sade polisens insatsledare till Verdens Gang.

Norsk polis har extra starka skäl att vara tacksamma, eftersom dådet delvis kan vara en konsekvens av en allvarlig felbedömning. Gärningsmannen hade funnits på säkerhetspolisens radar under flera år - på grund av sin koppling till extrem islamism. Men så sent som i maj landade polisens utvärdering i att Matapour inte utgjorde en våldsfara.

Justitieministern Emilie Enger Mehl (Senterpartiet) påpekar att polisen måste ta lärdom av detta - och göra en grundlig utredning av både sitt eget arbete och händelseförloppet.

Hennes svenska partikollega i Varberg, Lena Språng, känner dock gott hopp om att polisen i Halland har bra koll på läget - och god planering inför helgens Pride-firande i Varberg.

De flesta år har Pride varit en folkfest, som bara störts av enstaka åskådare som spottat på paraden, och några fall av högerextremt klotter mot "perversiteter".

Men det betyder inte att hatet inte finns. Och det betyder inte att ett liknande dåd som det i Oslo aldrig kan hända här.

Ta attentatet mot PS-gymnasiet som exempel. Det kunde ha slutat extremt illa, om gärningsmannen hade fullföljt planerarna på massmord - inspirerade av hans rasistiska/nazistiska föredömen Anton Lundin Pettersson och Dylann Roof.

Samtidigt är hotbilden väldigt liten i våra halländska kommuner. Så låt oss inte begränsas av den rädsla som ett terrordåd självfallet väcker.

– Ofta brukar ju många sluta upp i sådana här lägen, säger Lena Språng hoppfullt.

Hon har rätt. Och vi har större anledning än på länge att manifestera mot hat. Så låt Prideflaggan vaja på så många offentliga platser som möjligt - hur besvärligt SD:s halländska riksdagskandidat än tycker det är. Att ett parti vill hala regnbågsflaggan visar hur viktig den är - som symbol för allas lika rätt att älska.