default
default Bild: Anders Andersson

Maria Haldesten: Hit vill folk flytta, men var ska de bo?

Sköna Halland lockar. Ska Varberg och Falkenberg kunna kapitalisera på den nya gröna vågen krävs det mer krut i bostadspolitiken.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Glöm storstäderna. Stockholm har blivit kallt. Och yrvakna riksdagspartier gör desperata drag för att hänga med.

Sist ur var Liberalerna. Partiledare Sabuni ringde upp Lotta Gröning. En lysande rekrytering - för partitoppar som fördomsfullt tror att de "lantisar" som inte redan är "bonneförbundare" lutar åt det rödbruna.

Att underskatta landsbygdsväljarna är dock ett misstag. Det är inte Stockholmarna som är smartast. Faktum är ju att de mest inbitna storstadsprofiler börjar dissa stan. Spalt efter spalt fylls med storstadskritik.

Under tiden går flyttlassen för alla dem som redan upptäckt att man får mer yta för pengarna om man vänder ryggen åt stan.

ANNONS

Redan i augusti kunde Hallands Nyheter berätta om det som SVT nu uppmärksammar: Att Halland är det län som växer mest i landet. Så har det sett ut under hela 2000-talet. Men pandemin har tveklöst gett fler en spark i baken.

Falkenberg var tidigt ute och såg möjligheten att till och med sälja in ödehus till kreativa människor med landsbygdsdrömmar. Just den delen av projektet må vara passé, men ambitionen att locka fler hit lever kvar.

Även för Varberg är den gemytliga innerstaden, i kombination med goda pendlingsmöjligheter, en av flera konkurrensfördelar.

Så vad är de nya gröna vågarna ute efter?

– Du är inte särskilt extrem om du flyttar ut på landet i dag och odlar ekologiskt. Tack vare internet är det lättare att bo på landet och jobba hemifrån. Kunskap om odling och självhushållning traderas också vidare via nätet, säger Emil Sandström i en intervju i UNT.

Han är universitetslektor i landsbygdsutveckling på Sveriges lantbruksuniversitet och ser den nya gröna vågen som en mer bestående rörelse som lär hålla i sig.

De som flyttar "ut" lockas både av mindre tätorter, tätortsnära landsbygd eller köper upp mindre gårdar.

Även mäklarna börjar haja läget. HN skrev nyligen om att en större mäklarkedja nu etablerar sig i Falkenberg - självfallet för att de ser en uppenbar marknadspotential.

ANNONS

Hur väl är då våra kommuner rustade för att möta den nya trenden?

Bostadsbristen sätter gränser och bidrar till prisökningar. Vi är inte i samma läge som en del attraktiva kustkommuner i Bohuslän, där utsocknes trissat upp huspriserna till nivåer som gör det svårt för ursprungsbefolkningens unga att ha råd att bo kvar. Men det är uppenbart att det behöver byggas mer än vad som görs - och mer varierat.

Och även i kommuner som Varberg och Falkenberg finns behov av att i ännu högre grad vidga centralortsperspektivet. Till det hör inte bara att stimulera byggsatsningar i attraktiva lantliga lägen utan också att ha en beredskap för att möta de krav på fungerande service som nya hallänningar har skäl att ställa.

ANNONS