Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.
 Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Katarina Erlingson: Hemmajobb förändrar arbetslivet i grunden

Ledare 1/8. Många har arbetat hemma ända sen mitten av mars när fler och fler företag mer eller mindre beordrade sina anställda att stanna hemma av rädsla för coronaviruset. Framför allt förefaller stora internationella företag ha haft en benägenhet att tidigt låta sina medarbetare jobba hemifrån.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Långt ifrån alla branscher kan förstås utföra sitt arbete hemifrån, men för de som kan det har det varit en relativt smidig övergång. Digitala möten har fått ett kraftigt uppsving och det är svårt att tro att allt kommer att återgå till det vanliga när coronapandemin är över.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell sa på den senaste presskonferensen att de som har möjlighet bör fortsätta jobba hemifrån även i höst. Coronaviruset sprids fortfarande och om fler stannar hemma kan de som har vård- och serviceyrken pendla till sina arbeten utan att det behöver bli så trångt.

Det intressanta är vad coronapandemin gör med arbetslivet på sikt. Kommer företagen att överge sina dyra kontorskomplex i städernas centrum? Kommer människor att bosätta sig där de vill bo och inte där det är praktiskt för att ha nära till sin arbetsplats? Det kan få flera olika konsekvenser, bland annat att konkurrensen om jobben ökar eftersom vem som helst i hela världen kan få tjänsten. Man kan också fundera på vad det skulle göra med städernas centrum. Troligen skulle kontoren i stället bli bostäder så småningom, men vad händer med servicen i staden som ofta är knuten till ett intensivt liv på dagtid? Det kan bli enorma strukturomvandlingar på sikt. Företag som har upptäckt att arbetsuppgifterna faktiskt blir utförda även hemifrån inser att de mycket väl kan låta medarbetarna fortsätta jobba hemifrån, åtminstone några dagar i veckan.

De öppna kontorslandskap som varit så moderna de senaste åren, men där få medarbetare har jublat över arbetsmiljön, kommer de helt och hållet att försvinna? Jämfört med ett eget rum till alla har ju de öppna landskapen varit förhållandevis prisvärda för företagen. Men om alternativet är en betydligt mindre kostnad för kontor? Medarbetarna kan samlas då och då i alla fall, men kanske på konferensanläggningar i stället. Eller på ett betydligt mindre kontor.

Arbetsmiljön är ett problem att hålla ögonen på när så många arbetar hemifrån. Det får inte bli en epidemi av dåliga ryggar och musarmar. Arbetsgivaren har fortfarande ett ansvar, men det krävs sannolikt att arbetstagaren mer aktivt ber arbetsgivaren om hjälp. Vissa har kanske helt enkelt inte plats på ett bra sätt i sin bostad, då får det lösas på ett helt annat sätt. Genom tillfällig inhyrning på kontorshotell på orten där man bor, till exempel.

Det som är det viktigaste med en arbetsplats är oftast arbetskamraterna. Det sociala samspelet och nya idéer som kommer upp på fikarasterna. Där måste hittas nya lösningar för att inte denna viktiga tillgång ska gå upp i rök.