Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 2012-04-23Svenska frimurare ordens högkvarter i Bååtska palatset på Blasieholmen. Bilden: I denna ståtliga sal invigde Oscar II, själv frimurare, ordens nya högkvarter 1877. Tronhimlen är en gåva från Gustaf V.Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / Kod 30152** OUT DN (även arkiv) ** Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
STOCKHOLM 2012-04-23Svenska frimurare ordens högkvarter i Bååtska palatset på Blasieholmen. Bilden: I denna ståtliga sal invigde Oscar II, själv frimurare, ordens nya högkvarter 1877. Tronhimlen är en gåva från Gustaf V.Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / Kod 30152** OUT DN (även arkiv) ** Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Katarina Erlingson: Hemlig lojalitet hör inte hemma i en rättsstat

Samtidigt som Transparency International presenterar sitt korruptionsindex där Sverige får de lägsta poängen på elva år, presenterar TV4:s Kalla fakta en granskning av frimurarorden i förhållande till rättsväsendet. Det ser ut som en tanke men är antagligen bara slump.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Det är sällan frimurarorden, eller Svenska Frimurare Orden som organisationen så stolpigt heter, finns i var mans sinne, men Kalla fakta visar att det borde vi kanske ha lite mer. De som själva är frimurare lär knappast glömma av att de tillhör samma sällskap, då det ligger i frimurarnas dna att vara lojala mot varandra.

Organisationen som länge var superhemlig har under årens lopp omgärdats av rykten, som det lätt blir med ett slutet sällskap. Numera har Svenska Frimurare Orden till och med en någorlunda informativ hemsida och vilka som är medlemmar finns att hitta på fyra bibliotek i landet. Men ritualer och annat är fortfarande hemliga.

-Vi är ett öppet sällskap med hemligheter, säger ordförande mästare Ingmar Börjesson till Kalla fakta.

De bisarra ritualerna som avhoppare berättat om skapar ett särskilt band mellan medlemmarna, som nästan bara är män. Och inte vilka män som helst, det är män på höga nivåer i samhället. Kalla fakta konstaterar att omkring 400 "bröder" arbetar inom rättsväsendet. En lagman och en åklagare vid tingsrätten i Varberg får vara exempel och reportern försöker få svar på varför de inte angett jäv inför rättegångar som de båda varit involverade i.

Det är uppenbart en känslig fråga och Kalla fakta får inget rimligt svar, utan frågan viftas bort som mer eller mindre oviktig. Visserligen har vi föreningsfrihet i Sverige, men frimurarna är ett sällsynt hemligt sällskap med högt uppsatta personer. Det är orimligt att "bröderna" inte ser detta, när de i andra sammanhang anmäler jäv och försöker vara transparenta.

I en rättsstat är orden tillit och legitimitet viktiga, framhåller Johan Hirschfeldt, före detta justitiekansler och hovrättspresident, i Kalla fakta. Genom att hemlighålla sina kontakter i logen kan lagman Mats Sjösten och åklagare Anders Johansson i Varberg bidra till att rättssamhället undermineras. Det spelar ingen roll om de är vita som snö och inte låtit sig påverkas, det som spelar roll är hur det uppfattas av utomstående. Här behöver Domstolsverket se över sina rutiner och ta hänsyn till medlemskap i hemliga ordnar.

Frimurarna är också en del i det mansdominerade samhället där kvinnor alltid slår i glastaket. Inte att undra på att männen är så rädda om sitt hemliga sällskap, det är som bastumöten på en högre och helt annan nivå. Hur män i hög ställning kan hålla på med bisarra ritualer som vilken pojkklubb som helst är en annan fråga som utomstående kan fundera över.