Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Invigning av  badhuset Pingvinen Bild: Annika Karlbom
Invigning av badhuset Pingvinen Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Hellre mindre varm bassäng än snålt med badvakter

En simhall är både svindyr att bygga och dyr i drift. Varberg har skäl att spara på lyxen, men aldrig på säkerhet!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 11/11. Det hade varit kul att bada ändå. Så svarar en klok Varbergstjej, som trots sin ringa ålder betonar att miljön är viktigare än lite högre bassänggrader.

Nu är det visserligen inte miljöhänsyn utan elbrist och kommunekonomi som är huvudskäl till att Varberg grunnar på olika sätt att hushålla med uppvärmningen. Men resonemanget håller ändå.

Den som i kristid inte förstår att ett badhus med 26-gradiga bassänger är ett lyxproblem borde fundera ett varv till.

Betänk dessutom att det knappast är simturer i tropiska hav som simskolan ska förbereda Varbergs unga för. Det är ju ytterst sällan vattnet når upp till 25 grader i badviken. Men ungarna leker och plaskar ändå.

Men nu är ju en simhall till för många fler - exempelvis vuxna motionärer. Men inte heller de skulle få köldchock av en temperatursänkning med ett par grader. Så egentligen låter det lite fjantigt när en anläggningschef befarar att besökarna skulle uppfatta en 26-gradig bassäng som "väldigt kall".

Lika väl som en villaägare måste se om sitt hus inför vintern måste kommunen göra det - pengarna måste ju i första hand räcka till kärnuppgifterna, som exempelvis skola- och äldreomsorg.

Men idrottsanläggningarna är ju viktiga för folkhälsan, påpekar kanske någon.

Det är riktigt. Men att anpassa värme- belysning och kanske även öppettider - för att spara energi - är helt nödvändigt.

Nu är det dock inte bara eventuella energibesparingsåtgärder som har gjort att Pingvinen varit i fokus på sistone. Revisorerna har granskat om Varbergs beslut att lägga driften på entreprenad ger de besparingar som utlovats.

Att revisorerna nagelfar processen är en viktig del av deras uppdrag. Att en stor andel av Sveriges kommuner har lagt ut driften av simhallar på externa aktörer är betyder inte att det - i varje given situation - är det absolut bästa. Dessutom finns det ju olika konkurrerande företag att välja mellan.

Därför är det ytterst olyckligt att delar av beräkningsslutsunderlaget har försvunnit. Arkiveringen av kommunala handlingar skall inte vara beroende av hur ansvarsfullt varje enskild tjänsteman hanterar dem, exempelvis när de slutar sina tjänster.

Att pandemin och ekonomiska kristider kan ha försvårat beräkningar säger sig själv. En sak är dock klar. Badvakter får man aldrig snåla med.

På Centralbadet i Norrköping, som drivs av Medley, har det i år skett två tagiska drunkningstillbud. Efteråt ställdes en rad frågor kring bemanningen - vilket är naturligt. Medley har dock försäkrat badet var fullbemannat vid båda olyckstillfällena. Men när Varbergs revisorer nu ställer frågor kring personalstyrkan finns uppenbara skäl att ta det på allvar.

Föräldrar ska förvisso aldrig någonsin surfa på mobilen och lämna uppsikten över sina barn åt simhallens vakter. Men ett tillräckligt antal badvakter är ett absolut grundkrav - oavsett vem som driver en simhall. Därför kommunen räta ut de eventuella frågetecken som revisorerna fortfarande har kring bemanningen på Pingvinen.