Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Axel Storckenfeldt
Bild: Axel Storckenfeldt

Helena Antoni: Helena Antoni: Coronapandemins oväntade riskgrupp

Håll dig inne, tvätta händerna, handla åt din granne och låt bli att hälsa på mormor. Coronakrisen påverkar oss alla. Allra mest påverkas de som tillhör någon av riskgrupperna och deras anhöriga, såklart.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Utöver de mer välkända riskgrupperna finns det en riskgrupp som det inte talas om i lika stor utsträckning: småföretagarna. Fyra av fem svenska jobb riskerar nu möta helt avgörande konsekvenser och tyvärr når inte regeringens krispaket fram till de som behöver det allra mest.

Det är bra att regeringen går oss moderater till mötes på flera punkter, men jag är orolig över att det inte kommer räcka. Riktig krismedvetenhet innebär att man håller två tankar i huvudet samtidigt. Fokus måste vara att stoppa coronavirusets framfart och åtgärderna måste vara effektiva och vägas mot konsekvenserna på andra områden.

Många av de större företagen överlever utan intäkter i några veckor men så är inte fallet för småföretagen. De har helt enkelt inte resurserna att söka hjälpen som erbjuds och de har inte råd att vänta tills krisen är över för att komma ikapp. Det är viktigt att komma ihåg att när vi pratar om riskerna som konkurser och en ekonomisk depression utgör så är det inte bara kronor och ören vi pratar om. Det är människoliv. Många egenföretagare ser nu ett helt livsverk raseras. Det måste finnas mer effektiva sätt att säkra sjukvårdens funktionalitet än att stänga ned hela samhället runtomkring. Risken är annars att hundratusentals blir arbetslösa och att sjukvården ändå klappar ihop. Hur mycket mänskligt lidande skulle inte det innebära?

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterade i veckan förslag på ytterligare åtgärder för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronaviruset. Ulf Kristersson konstaterade att ”det krävs direkt stöd på företagens konton nu. Det räcker inte med lån, allra minst lån med höga räntor. Utan nu krävs det pengar rakt in på kontona.”

Ytterligare måste till exempel arbetsgivaravgiften slopas helt i några månader. Det skulle verkligen märkas på kontot för Sveriges företag och hjälpa dem överleva så att de finns kvar även efter krisen.

Det är stora kostnader som staten kommer behöva ta för att stötta företagen, men jämfört med alternativet är det ett lågt pris att betala. Massarbetslöshet, ekonomisk depression och en raserad välfärd skulle innebära ett Sverige vi inte längre känner igen. Som Elisabeth Svantesson sa under pressträffen: ”det är för tider som det här som staten ska använda sina muskler.”

Slutligen skulle jag vilja uppmana alla till att stötta sina lokala företagare. Det finns mycket som vi konsumenter kan göra för att se till att restauranger och butiker finns kvar även när krisen är över. Den isolerade och lite småtråkiga vardagen kan enkelt förgyllas med lite nybakat bröd, blommor och god hämtmat från din lokala företagare. Kanske är det dags att börja julhandla redan nu?