Solskensfarmarna
Solskensfarmarna Bild: Håkan Johansson

Handla mat lokalt blir alltmer betydelsefullt

Ledare 14/5. I dessa coronatider ändras människors beteendemönster i flera avseenden. Alltfler har till exempel börjat handla i gårdsbutiker i större utsträckning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det kan finnas flera anledningar till det. Dels har man kanske upptäckt att det är klokt att gynna det lokala, dels är det lättare att hålla social distans i en liten affär.

I Halland finns det gott om gårdsbutiker. En del är stora och har det mesta, andra är en liten bod utan personal där man får swisha för det man tar med sig. Dessutom finns det så kallade REKO-ringar som vuxit fram mer och mer. REKO står för Rejäl Konsumtion. Man säljer via olika Facebookgrupper som möjliggör att kunna köpa mat direkt av producenten. Det kan vara allt från kött och chark till ost, grönsaker och bröd. Man beställer och betalar i förväg och hämtar på ett utlämningsställe. Till exempel har REKO-ring Ullared utlämning vid kyrkan varannan tisdagskväll. Smidigt för konsumenten och inte minst producenten. Producenten slipper mellanhänder som vill ha betalt, man vet exakt hur mycket man säljer en viss dag och man får betalt i förväg.

ANNONS

Det är inte coronakrisen som satt fart på det småskaliga och lokala, det började så smått för några år sen, men säkerligen kommer coronakrisen innebära ett uppsving. Förutom bra produkter direkt från producenten får konsumenten dessutom en liten utflykt vilket kan vara nog så viktigt i dessa dagar.

Andra småskaliga initiativ är obemannade livsmedelsbutiker på mindre orter. Det finns också något som heter Local Food Nodes som startade i Röstånga i Skåne och som sprider sig i hela landet. I Halland finns än så länge bara en sådan nod, Slättåkra Närproducerat.

Det är en strukturomvandling på gång inom livsmedelshandeln och det ska bli intressant att se hur fort den går. Coronapandemin har också skyndat på digitaliseringen i den meningen att de stora affärerna ser en kraftig ökning av hemleveranser och färdigpackade matkassar. Det är smidigt att få maten inlastad i bagaget och slippa kontakt med potentiella smittspridare inne i de stora affärerna.

Det är möjligt att grossisterna börjat känna av de ändrade köpmönstren, men sannolikt är förändringen inte tillräckligt stor än så länge. Trender börjar så smått och kanske är coronakrisen den puff uppåt som behövs för att den lokala maten ska bli känd för konsumenter som hittills inte känt till möjligheten.

ANNONS

Halland är ett mat- och besökslän och den lokala maten gynnar båda näringsgrenarna. Man kan handla god och lokal mat med sig när man ändå besöker Halland. Det blir flera olika lockelser med vårt vackra län. Därför är det viktigt att arbetet kring att stärka Mat-Halland fortsätter. Förutom turismen gynnar det små producenter och möjliggör en levande landsbygd. Dessutom kan det bidra till en ökad självförsörjningsgrad och därmed mindre sårbarhet i kriser.

ANNONS