Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hyowon Suh, Sydkorea och Song I Kim, Nordkorea. Nordkorea och Sydkorea skulle ha mötts i damernas kvartsfinal i lag-VM i bordtennis. Men matchen ställdes in.I stället meddelar länderna att de beslutat att gå samman till semifinalspelet.Sydkorea och Nordkorea under lag-VM i bordtennis i Halmstad Arena. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Halmstad i centrum för världspolitiken

Den som påstår att politik och sport inte har med varandra att göra talar snarare utifrån ett önskemål än hur verkligheten fungerar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 4/5. Många gånger vore det säkert bra att inte blanda ihop dessa två vitt skilda saker, sedan finns det också tillfällen då sammankopplandet kan medföra något positivt.

Nord- och Sydkorea vill nu ännu en gång understryka en mer fredlig inriktning länderna emellan. Vid OS i Pyeongchang tågade man in gemensamt vid invigningen och dessutom hade man ett gemensamt damlag i hockeyturnéringen. Under pågående lag-VM i bordtennis i Halmstad överraskade damlagen från de båda länderna att de inte ville ställas mot varandra i den kvartfinal de nått fram till, istället gick de samman i ett enat Korea för att ställas mot annat motstånd.

Hur sportsligt detta tillvägagångssätt ses av de som brinner för pingisens regelbok förtäljer inte denna solskenshistoria, men styrelsen för det internationella bordtennisförbundet ska enligt uppgift ha mottagit beskedet med en stående ovation. Detta var ett klokt beslut, för det vore inte någon bra reklam för sporten att sätta käppar i hjulen för en fredshandling.

Detta beslut och agerande av de koreanska lagen (mycket troligt med politisk regisserande i bakgrunden) är samtidigt en gåva till mästerskapens värd – Halmstad. Att lag-VM i bordtennis genomförs på den svenska västkusten är kanske välkänt för en del länder i Asien där sporten är stor, men för stora delar av världen går det hela troligen ganska obemärkt förbi. Åtminstone fram tills nu då det kan bli som före detta pingisproffset Jörgen Person uttryckte det: ”Dessutom sätter det här inslaget i ”pingpongdiplomatin” Sverige och Halmstad på kartan”.