Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Halland tar onödiga risker med våra barn

Saktfärdigheten med barnvaccinationer är ett svek mot både lärare och elever. Särskilt som problemet enkelt kan lösas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Faran underskattades. Och för lite gjordes, alltför sent. Så kan Coronakommissionens svidade kritik sammanfattas.

Slutsatserna torde egentligen inte komma som en överraskning. Ändå tycks det som om insikterna inte sjunkit in. Hur kan man annars förklara att region Skåne har lyckats ge 40 procent av alla barn i åldersgruppen 12-15 år en första vaccindos, medan Halland bara nått upp till lite drygt 7 procent?

I grannregionen norröver är vaccinationsgraden 19 procent. Självfallet kan den större framgången delvis förklaras med beredskapen att låta vaccinerna barnen både på skolor och hos valfri vaccinatör. Därmed kan man gå snabbare fram och fler barn kan vara färdigvaccinerade före jul.

För Hallands del ser det mörkare ut. Här ser man inte ens ut att nå målet om att ha vaccinerat berörda skolelever före årets slut.

Visserligen kan frustrerade hallänningar lösa problemet själva genom att resa över regiongränsen. En del halländska barn har således redan fått sin spruta i Mölndal eller Göteborg. Faktum är att en del av dessa barn kommer att vara färdigvaccinerade innan deras halländska skolor ens har erbjudit eleverna den första sprutan!

Är dessa kvarstående skillnader mellan regionerna rimliga? Svaret på den frågan borde vara nej.

Visserligen reste vaccinationsturisterna åt motsatt håll i våras, eftersom Halland då var snabbare. Då tvingades Halland till och med protestera mot turismen eftersom vaccinet inledningsvis var en bristvara. Nu är det endast tillgänglighet på vaccinatörer som skapar orättvisor. Att Halland stängde de stora vaccinationsmottagningarna – samtidigt som fler grupper skulle vaccineras – torde vara en del av förklaringen.

– Vi har prioriterat de äldre och lagt stora resurser på att de skall få en tredje dos. Men vi är inte nöjda med hur det ser ut för 12-15-åringar. Detta skall vi ta upp på regionstyrelsens arbetsutskott i morgon och diskutera hur vi ska göra för att öka takten, säger Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott.

Att de äldre fick betala högsta tänkbara pris för bristfällig krisberedskap i pandemins inledningsskede är allom bekant. Men den ambitionen att skydda dem står inte i motsats till att sträva efter att öka vaccinationsgraden i hela samhället. Tvärtom. Kan VGR kombinera omsorg om de äldre med snabbare vaccinationstakt bland de yngre, måste även Halland kunna det.

Alla tjänar på att fler vaccineras. Dit räknas yrkesgruppen lärare, som har utsatts för stora hälsorisker på grund av felaktiga antaganden om smittspridning bland barn.

Skyndsamhet och läraktighet är dygder under en pandemi - vilket Coronakommissionens senaste delrapport visat. Det är dock fler än politiker och ansvariga chefer som nu måste ta lärdom av bittra erfarenheter.

Glöm inte att smittan fick stor spridning på grund av reslysta människors egoism. Alltför många svenskar förstod inte att ta individuellt ansvar. Skammen är även deras.