STOCKHOLM 2016-10-21
Mormor håller sitt barnbarn och tittar ut gen ett fönster.
MODEL RELEASED
Foto Hasse Holmberg / TT Kod 96
STOCKHOLM 2016-10-21 Mormor håller sitt barnbarn och tittar ut gen ett fönster. MODEL RELEASED Foto Hasse Holmberg / TT Kod 96 Bild: Hasse Holmberg/TT

Halland måste kunna välkomna fler arbetande

En krympande andel hallänningar i arbetsför ålder kan innebära en osäker framtid för regionen. En krympande andel hallänningar i arbetsför ålder kan innebära en osäker framtid för regionen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
STOCKHOLM 2016-10-21
Mormor håller sitt barnbarn och tittar ut gen ett fönster.
MODEL RELEASED
Foto Hasse Holmberg / TT Kod 96
STOCKHOLM 2016-10-21 Mormor håller sitt barnbarn och tittar ut gen ett fönster. MODEL RELEASED Foto Hasse Holmberg / TT Kod 96 Bild: Hasse Holmberg/TT

Ledare 19/6. Den goda nyheten är att det är populärt att bo i Halland. Befolkning ökar i nästan hela regionen och detta främst på grund av en stor inflyttning. Det är också populärt att bli gammal i Halland. Regionen har inte bara en högre andel äldre jämfört med riket i övrigt, dessutom verkar hallänningar leva längre.

Allt detta är i sig positivt. Region Halland framhåller nöjt på sin hemsida den goda livskvalitén och tillägger: ”det är inte för inte som vår vision är Halland – bästa livsplatsen”. Problemet är bara att det inte är den bästa arbetsplatsen.

Inte för att hallänningar inte jobbar. Paradoxen är att trots att Halland har högst förvärvsfrekvens i hela landet så har man färre förvärvsarbetande än riksgenomsnittet. Detta beror på att hallänningar i arbetsför ålder är relativt sett få och blir dessutom färre.

ANNONS

Till skillnad från många andra områden med en åldrande befolkning är andelen barn och unga i Halland ganska stor och har ökat de senaste åren. Detta bådar naturligtvis gott för bygdens framtid men ställe också det krav på samhällsservice som skola och förskola.

Regionen är alltså i ett läge med å ena sidan stor befolkningsökning men å andra sidan minskade intäkter. En åldrande befolkning som kräver välfärdstjänster men också många barn. Detta är en del av en nationell utveckling, hela Sverige blir äldre, men det är också ett regionalt problem eftersom Hallands andel äldre är större.

Utvecklingen är relativt likartad i regionen i stort som de två kommunerna Varberg och Falkenberg. Utgifterna ökar snabbare än inkomsterna. Alla tycks vara överens om att en effektivisering av det offentliga är nödvändig för att fortsätta att kunna leverera samma nivå av samhällsservice, frågan är vad man tänker sig att en sådan ska innebära?

Digitalisering är en oundviklig del av en effektivare samhällsservice men det behövs en konkret plan för att det ska bli mer än ett modeord och en dekal som du klistrar på ett paket med oklart innehåll. I Region Uppsala, som arbetar för att bli ledande inom digitalisering, tittar både det offentliga och näringslivet mot Estland som föredöme. Det är ett av världens mest digitaliserade länder och stort som en större svensk region.

ANNONS

Men att effektivisera välfärden utifrån rådande förutsättningar är bara en tillfällig lösning. Den långsiktiga strategin måste bestå i att locka fler arbetande människor till Halland. Regionen är som vi ser redan attraktiv att bo i och har dessutom ett spirande näringsliv.

Att bibehålla en god samhällsservice är naturligtvis en grundförutsättning, men det krävs också ett utbud av bostäder som unga arbetande har råd att bo i.

Detta gäller i extra hög grad om man vill behålla de många unga som om några år ska ge sig ut i arbetslivet. Vill man att de ska ta sitt första jobb i Halland måste de också kunna få sin första bostad här.

ANNONS