Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Katarina Erlingson: Halland lockar fler turister än väntat

Ledare 14/2. Visst är Halland ett fantastiskt län? Det tycker uppenbarligen fler än hallänningarna. Förra året kom rekordmånga turister till vårt vackra län. I Halland ökade antalet gästnätter mer än dubbelt så mycket som riksgenomsnittet, enligt Tillväxtverkets statistik.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Halland har redan 2019 nått delmålet för 2021 på 3 miljoner gästnätter. Det är förstås strategerna på Visit Halland mycket nöjda över.

Den som rör sig ute i trafiken och i butiker tycker sig se och höra norrmän och danskar överallt. Nu har den känslan bekräftats i statistiken: norska gästnätter ökade i Halland med nästan 14 procent mot status quo för riket som helhet. Danska gästnätter i vårt län ökade med drygt 15 procent, i riket var ökningen 5 procent. Tyskarna gillar också Halland, men där är ökningen i riket större. Det är svårt att dra några säkra slutsatser av det, men man kan gissa att skogarna i Småland är mer lockande för tyskar. De brukar rent allmänt ha en faiblesse för älgar och skogar.

Om man ska se nyktert på de positiva siffrorna bidrar säkert det låga värdet på den svenska kronan till intresset för Sverige och Halland. När vi svenskar förfasar oss över allt dyrare utlandssemestrar ska man komma ihåg att det blir tvärtom för de utländska turister som kommer hit. Allt blir billigare, både hotell, restaurang och butiker, och det är förstås positivt för turisterna.

Hallands geografiska läge är också en bonus. Det är lagom långt både från Köpenhamn och Oslo, vi kan erbjuda sol och bad, vacker natur och roliga aktiviteter, tillika en handelsplats som Ullared som är dubbelt attraktiv på grund av de redan låga priserna. Att Halland satsat stort på matturism de senaste åren och att restaurangutbudet förbättrats gör länet extra lockande.