Halland bör välkomna sprututbyte!

Ledare 27/5. Halland är inte Holland. Restriktiv narkotikapolitik kan förenas med skademinskande vårdprogram.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Smygsteg för legalisering av droger eller en metod att minska smittspridning? Åsikterna går minst sagt isär i den kontroversiella sprutbytesfrågan. Medan politiker i den ena kommunen argumenterat hårt för ett skademinimerande sprututbytesprogram, har politiker från samma parti i den andra kommunen kämpat med näbbar och klor mot en förändring.

Är de då helt ute och cyklar, de politiker och opinionsbildare som varnar för att sprututbyten underlättar fortsatt missbruk och sänder dubbla signaler? Visst kan nya rena sprutor betraktas som ett slags motsats till antabus, och sprututdelning kan ses som ett sätt att indirekt underlätta en brottslig handling.

I beslut som dessa handlar det om att skapa förståelse för den avvägning som tydligt talar för sprututbytesprogram. En människa som lider av beroendesjukdom förmår inte på ett nyktert sätt förhålla sig till risker för sig själva och andra. Att erbjuda en chans till hjälp med rena sprutor blir då ett sätt att både minska allvarlig smittspridning i samhället samtidigt som den sjuke möter vårdpersonal som kan ge stöd och peka på steg på vägen ut ur missbruket.

ANNONS

Av region Hallands förslag om så kallad lågtröskelverksamhet framgår det tydligt att avsikten är just att erbjuda tillgång inte bara till sprutor utan också till testning, vaccination, och rådgivning. Att regionen, som tidigare fått kritik för långa köer och andra brister i missbruksvården, är beredd att satsa brett är ytterst angeläget. För några år sedan var Halland den region där flest missbrukare tog eller försökte ta sina liv. En uppgradering av missbruksvården i flera steg, varav sprutbyten är ett, är minst välkommen.

När Halland nu sannolikt slår in på denna väg gör man det med en betryggande lista expertis i ryggen. Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen, EU:s smittskyddsmyndighet, Internationella röda korset, Världsbanken och FN:s hiv-program UNAIDS rekommenderar alla sprututbytesprogram. Huvudskälet är att minska spridningen av livshotande sjukdomar.

Men, kraxar olycksfågeln, tänk om den vård som ges uppmuntrar till drogmissbruk? Sprututbyten är vid det här laget en beprövad behandlingsmetod. Det finns inget som talar för att utbyten bidrar till ökat missbruk, lika lite som det finns något som talar för ett samband mellan fler sprutbytesprogram och det ökande antalet högljudda cannabisliberaler .

Halland är inte Holland. Våra caféer kommer inte att sälja haschkryddade kakor samma stund som vi erbjuder en mer human beroendevård. Däremot finns det goda skäl att skola, socialtjänst och polis arbetar ännu hårdare för att motverka den oroväckande trend med ökat cannabisbruk som märks bland unga i Varberg, men också i Falkenberg.

ANNONS

De droger som något missvisande beskrivs som ”lätta” har under de senaste decennierna blivit allt starkare. Det ökar risken hjärnskador och för svårare beroendeproblematik. Tur då att en sunt restriktiv narkotikapolitik kan förenas med sunda vårdprogram.

ANNONS