Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visselblåsare har avslöjat oroväckande undersökningar som facebooks ledning velat gömma undan.  Bild: Kirsty Wigglesworth
Visselblåsare har avslöjat oroväckande undersökningar som facebooks ledning velat gömma undan. Bild: Kirsty Wigglesworth

Maria Haldesten: Hallänningar kan dö om ingen vågar slå larm

Alltför ofta sopas brister under mattan. Falkenberg och Varberg borde ha varit snabbare med visselblåsarfunktioner.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Jag får inte prata med dig.

Så svarade anställda för ett kommunalt bolag i Varberg, bara för ett år sedan. En regelvidrig policy och en osund tystnadskultur kunde rullas upp i HN.

Tyvärr är scenariot, som var hämtat från Varberg Energi, inte ovanligt. Exempelvis lärare, undersköterskor och vårdbiträden har – även i våra halländska kommuner - upplevt att de beklagats med munkavle.

I värsta fall innebär det att missförhållanden aldrig åtgärdas. Det kan få allvarliga konsekvenser.

Kan visselblåsarfunktioner ge rättning i leden, förbättra arbetsmiljö och kanske till och med rädda liv?

Ja.

Ändå har både Varberg och Falkenberg dröjt svårförsvarligt länge med att införa visselblåsarfunktioner.

Efter anklagelser om korruption och mutor införde Varberg visserligen en tillfällig visselblåsarfunktion sommaren 2018 - men den togs snabbt ned.

Falkenberg var, tack vare en motion från Liberalerna, med på noterna redan 2019 när EU antog ett direktiv för att stärka skyddet. Men sedan dess har man släpat fötterna efter sig. Men den 17 december är det slut med det, då träder den nya lagen i kraft.

– Det kommer finnas ett system i drift i december. Vi ville avvakta för att se hur regelverket utformades, säger Per Svensson.

En hållbar förklaring?

Det är sant att mycket har hänt på två år. Medan lagförslaget har behandlats har antalet företag som erbjuder externa visselblåsartjänster ökat. Och nya visselblåsare, exempelvis om storföretag som facebook, har väckt berättigad uppmärksamhet internationellt.

Samtidigt vet alla hur mycket som kan hända på två år. Pandemin har exempelvis avslöjat brister i vården på våra äldreboenden, vilket Inspektionen för vård och omsorg nu granskar vidare.

Hade visselblåsarfunktioner kunnat bidra till att detta avslöjades tidigare? Det kan ingen säkert säga. Men vi vet att lex Sarah kom till stånd efter att en modig undersköterska vänt sig till media - efter att larm om vanvård ignorerats både på vårdhemmet och i kommunen.

Lex Sarah är bara ett exempel på vi i Sverige har flera lagar kring både skyldigheter och möjligheter att slå larm. Det också den ursäkten som Varbergs kommunjurist presenterar. Men den klingar ihåligt.

Ny lag införs eftersom de gamla reglerna inte räcker. Ett aktuellt fall från Båstad är ett målande exempel. Där larmade en ny chef inom Socialtjänsten om brister. Men istället för uppskattning fick hon en ogiltig uppsägning.

Ett stärkt anonymitetsskydd - och bättre skydd mot repressalier - är tungt vägande skäl till varför den nya lagen behövs.

Mutor och korruption stjäl pengar från redan ansträngda offentliga kassor. Och brister i exempelvis smittskydd kan kosta liv. Det är oerhört angeläget att fler uppmuntras och känner sig trygga med att anmäla missförhållanden. För enligt fackförbunden har utvecklingen gått bakåt på den punkten.

Visselblåsare har avslöjat oroväckande undersökningar som facebook velat gömma undan.