Halländskt matevent ger en riktigt god påsk

Ledare 1/4. Nu är det dags för ännu en stor mathelg. Påsken lockar med många goda maträtter där flertalet av dem har en koppling till Halland, inte minst laxen. Till påsk är det också tradition att äta många äggrätter och gärna något av lamm. Påsken består av flera lediga dagar och vad passar då bättre än att åka en tur i vårt vackra landskap.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Falkenbergs matdagar
Falkenbergs matdagar Bild: Dick Gillberg

Falkenbergs Skafferi ordnar Falkenbergs Matdagar under påskhelgen, och erbjuder besök på gårdsbutiker runtom i kommunen. Falkenbergs Matdagar har tidigare varit ett evenemang inne i centrala Falkenberg, men pandemin gjorde att man förra året bestämde sig för ett annat upplägg. Det var klokt ur flera synvinklar, inte bara av smittskyddsskäl. Att trängas på Rådhustorget kan förvisso vara trevligt, men än trevligare måste vara att komma ut och se lite mer av kommunen. Dessutom får besökarna se matföretagarnas naturliga omgivning och får kanske se hur man jobbar för att ta fram sin produkt. Nackdelen är förstås om man inte har tillgång till bil, då blir det svårt att njuta av matdagarna, även om vissa av målen går att nå med kollektivtrafik.

ANNONS

Evenemanget brukar äga rum på hösten, vilket även coronavarianten gjorde i höstas. Det lockade många besökare och det fungerade bra med arrangemangen för att hålla avstånd och god hygien. Därför drar Falkenbergs Matdagar igång redan i påsk och man kan förvänta sig att det dyker upp igen i höst. Det kan rentav vara en klok strategi även post corona. Det blir en helt annan upplevelse att se verksamheterna och få smaka produkterna på plats. För dem som är extra ängsliga finns dessutom möjlighet att följa evenemanget digitalt. De som vill fördjupa sig ute på gårdsbutikerna kan göra det genom att anmäla sig till guidade turer eller en kurs.

Matföretagare är viktiga för att Halland ska fortsätta vara det matlän det är. Det är positivt att företagarna organiserar sig och det är bra att det finns olika projekt för att stötta matföretagarna. Många matföretagare finns på landsbygden och att synliggöra dem är också ett sätt att göra landsbygden levande och ge möjlighet till ytterligare verksamheter i samarbete med matföretagarna.

Att lyfta fram den halländska och svenska maten ligger i tiden. Vi behöver handla mer lokalproducerat och gärna ekologiskt odlat och vi behöver höja självförsörjningsgraden. Sverige är nämligen alldeles för beroende av import av livsmedel och råvaror. Coronapandemin har haft det positiva med sig att det fått upp våra ögon för sårbarheten en så hög import ger.

ANNONS

Vi har dessutom inte haft möjlighet att resa utomlands under pandemin och då behövs det evenemang som detta som ger oss chansen att upptäcka vårt eget fantastiska län. Alla förutsättningar finns för en god och glad påsk!

ANNONS