När hyrchefernas löner går upp kan vården gå ner.
När hyrchefernas löner går upp kan vården gå ner. Bild: Maria Gredeskog

Halländsk hyrkarusell

Bristen på kontroll kan stå halländska patienter och skattebetalare dyrt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 23/3. ”Vi värnar vården”. Det påstår i alla fall ett bemanningsföretag som säljer in hyrchefer. Men det är en sanning med modifikation. Företaget har säkert kompetent personal i sina stall. Men bemanningsfirman värnar förstås först och främst den egna firman. Den saken blir särskilt uppenbar när man ser att företagen inte bara jobbar med uthyrning utan också satsar hårt på att plocka vårdchefer från exempelvis våra sjukhus.

Lockropen låter ungefär såhär: ”Trött på att ”fastna” i samma verksamhet år efter år? Vi kan erbjuda dig flexibilitet, spänning - och mycket högre löner.”

Att företag vill sno talanger från varandra är marknadsmässigt helt naturligt. Men är det att ”värna vården”? Den saken kan i många fall diskuteras.

ANNONS

Det finns nämligen en hel del som talar för att den bästa chefen är den som känner verksamheten, yrket och organisationen. Hyrchefer kan vara som skräddarsydda för städuppdrag – alltså när man behöver ta in någon som kan ”organisera om från grunden”. Det är ofta ett kodord för att banta ner och sparka folk. Illa berörd personal kan då manipuleras att rikta all sin ilska mot en hyrchef – som snart seglar vidare.

Inom loppet av några år har interimschefsmarknaden vuxit enormt. En utveckling som många förutsåg efter att efterfrågan på hyrläkare och hyrsjuksköterskor skjutit i höjden.

”Det som var en nödlösning har blivit business” konstaterade tidningen Chef 2015.

Inte så konstigt alltså att HN i vintras kunde konstatera att det även säljs adventskalendrar för interimschefer – med käcka råd om ledarskap bakom varje lucka.

Region Halland kan alltså sägas ha både hakat på och blivit offer för en trend. Det har kostat mångmiljonbelopp. HN:s granskning har visat att ett av de anlitade företagen har fakturerat 22 miljoner på fem år.

Väl värda satsningar? I ett nödläge kan förstås en hyrchef vara en förutsättning för att vårdarbetet skall kunna löpa och liv räddas. Men i vissa lägen kan både skattebetalarna och patienter förlora mer än de får.

ANNONS

Att risken för slöseri med vårdens knappa resurser ökar när man inte har koll på inhyrningsverksamheten säger sig självt. Och bristen på detta är just vad granskningen avslöjat.

Faktum är att det finns en hel uppsjö av bemanningsföretag som nischar sig mot just vård och omsorg. Sök på ”interimschefer” och det rasslar till som en storvinst på en enarmad bandit

Att region Halland fastnat särskilt för Ledningsbolaget har alltså föga att göra med att alternativen är få. Det som luktar misstänkt favorisering kan ha med slapphet att göra.

Personaldirektören trodde att upphandlingschefen hade koll. Hon hade dock ingen aning eftersom hennes verksamhet inte handlagt någon sådan upphandling. Och närsjukvårdschefen talar om inhyrning där ”upphandling” görs från fall till fall.

Betryggande? Knappast. Och vad värre är, bristen på kontroll kan komma att stå Halland dyrt. Det finns nämligen skäl att misstänka att lagbrott kan ha begåtts.

Att döma av svaren till HN har man i ”öar ute på förvaltningarna” haft ett alltför liberalt förhållande till lagen. Och på högsta ledningsnivå har man inte förstått att skaffa sig tillräcklig överblick och kontroll.

Inte nog med att konsekvensen kan ha blivit att vissa interimschefer hyrts in till hutlöst och orimligt högt pris – och att konkurrensen på vårdmarknaden snedvridit. Regionen tycks också ha svalt en massa tilläggsfakturor – för boende, resor, traktamentet med mera – som borde fått varningslampor att lysa.

ANNONS

Och nu då? Nu lovar regionen bot och bättring – vilket är minst sagt på tiden. Men eftersom upphandling kan ha misskötts kan Konkurrensverket tänkas knacka på dörren. Upptäcker verket överträdelser kan upphandlingsskadeavgift dömas ut.

Den slappa kontrollen av inköpen kan helt enkelt stå hallänningarna ännu dyrare. Och detta i ett läge när regionen redan tampas med underskott.

ANNONS