Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Halländsk”bäversafari” är guld värd för många

Kronprinsessan har fattat värdet av svensk natur. Kanske borde hon dra med ledande Moderater på landskapsvandring

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 13/4. Halland har en skatt. Den ligger inte bakom glas på ståtliga skattefinansierade museer. Den är fri som luften för alla att njuta av. Eller, nja, lite skattemedel har allt gått åt till iordningsställandet av prins Bertils Stig. Det är en av många värdefulla satsningar som går ut på att göra det skimrande mer tillgängligt - så att hallänningen och våra gäster kan komma närmare naturen.

I går var det kronprinsessan Victorias tur att uppleva stigen – hennes nittonde vandring genom de variationsrika svenska landskapen.

Hallands landshövding, Lena Sommestad, var stolt och nöjd. Minst lika belåten såg Jonas Bergman (M) ut, kommunstyrelsens ordförande i Halmstad. Lite förvånande kan tyckas, med tanke på den gångna veckans politiska utspel från hans parti.

Att det plattsvansade djuren lyste med sin frånvaro är kanske inte så konstigt. Men fredagens vandring kunde klassas som en variant på den naturupplevelse som Moderaterna föraktfullt kallar ”bäversafari”.

Så sent som i veckan satt partiets ekonomisk-politiska talesperson i TV och avfärdade regeringens satsningar på att stärka konkurrenskraften inom naturturismbranschen. Och även från kristdemokraterna har de gravt nedlåtande uttalandena om ”bäversafari” duggat tätt.

Ändå har regeringen drivit politik som brukar gå hem bland alla borgerliga partier. Den satsning som hånas går ut på att sänka momsen för naturguidning. Poängen är att likställa naturturism med liknande turismtjänster. En logisk och rimlig åtgärd som är ett led i att stärka den svenska besöksnäring som är på uppsving.

Att Moderaterna använder momssänkning för landsbygdsentreprenörer som slagträ i debatten är ovärdigt och oförskämt. Fredagens landskapsvandring gjorde det extra tydligt.

Vid kronprinsessans sida vandrade nämligen, bland andra, en erfaren halländsk naturguide. HG Karlsson är förvisso anställd av länsstyrelsen. Men de guidningar i de halländska naturreservaten som han samordnar syftarbland annat till att visa besökarna den biologiska mångfald som finns i den halländska naturen.

På en bro mitt i alsumpskogen berättar HG Karlsson för kronprinsessan hur arttrik just den platsen är. Tillgången på insekter är en tillgång för fågellivet.

– Jag har nyss hört gärdsmyg och nötväcka. Och här finns den sällsynta mindre hackspetten, förklarar han.

Hennes engagemang för natur- och friluftsliv är ärligt menad. Kronprinsessan vandrar för att ”lyfta värdet av friluftsliv och rörelse”, förklarar en representant för hovet.

Och Halland, liksom övriga landskap hon besöker, inser värdet av besöket. Uppbådet av friluftsföreningar och friluftsföretag längd stigen talar sitt tydliga språk. De ser chansen till att marknadsföra just det bästa vi och de har. Kanske vill någon i sommar hyra just den fatbike vars sadel i går fick prinsessglans?

Hallands natur är en tillgång för turistföretagen, som blomstrar. Destinationsutvecklarna på bland annat regionen jobbar hårt med marknadsföring i samverkan med näringsliv, högskola, kommuner, med flera. Insikten om att detta gynnar tillväxt och sysselsättning – och därmed i förlängningen stärker möjligheterna att finansiera välfärd – tycks finnas även hos Moderaterna i Halland. Kanske borde de ta tillfället i akt att lära sina partikollegor den läxan.