Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Lernfelt: Höjda skadestånd ger brottsoffer upprättelse

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att brottsoffer ska få mer i ersättning. Det är verkligen på tiden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 31/7. I Sverige utdöms generellt sett låga skadestånd till brottsoffer och anhöriga till personer som dödats genom allvarliga brott. I vissa fall handlar det om skamligt låga summor vilka inte höjts på decennier. Vid misshandel får man till exempel mellan 5 000 och 15 000 kronor och även vid våldtäkt är den schabloniserade ersättningen 15 000 kronor.

Nu blir det förhoppningsvis ändring på det. Den 19 juli överlämnade regeringens särskilda utredare Mikael Forsgren, till vardags chefsrådman vid Umeå tingsrätt, betänkandet “Ersättning till brottsoffer” till justitieminister Morgan Johansson (S).

– De här ersättningarna har legat för lågt under lång tid, vi ska få upp dem till en adekvat nivå, meddelade statsrådet på en presskonferens i samband med att han tog emot betänkandet.

Utredaren föreslår betydande höjningar av skadestånden till människor som utsatts för kränkningar med anledning av brott. Än mer omfattande är de höjningar av ersättningar som riktas mot offer för våld i nära relation, sexualbrott mot barn, brott som begås i grupp till exempel ungdomsrån, misshandel och våldtäkt. Utredningen föreslår också en särskild anhörigersättning på 50 000 kronor som schablon (tillsammans med det som betalas ut för sveda och värk blir ersättningen då drygt 100 000 kronor) samt att det ska bli enklare för myndigheterna att utmäta tillgångar från gärningspersoner för att betala brottsskadestånd. Lagen är tänkt att träda i kraft nästa sommar och regeringen har avsatt 80 miljoner kronor för att täcka de ökade kostnaderna.

Även om pengar aldrig kan ersätta en förlorad barndom, en söndertrasad känsla av trygghet eller en älskad anhörig innebär ändå skadestånd en viss upprättelse för den som har drabbats av ett allvarligt brott. Nivån på ersättningarna bör rimligtvis också spegla samhällets syn på de gärningar någon utfört mot sina medmänniskor. Enligt utredaren visar den aktuella genomgången av skadeståndsnivåerna att våldsbrott konsekvent värderas för lågt. Dessutom har samhällets syn på en rad brott förändrats och straffen skärpts. Därför är det viktigt att förändringarna blir verklighet.

Kriminella ska inte kan komma undan, kunna leva lyxliv och vältra över kostnaderna på staten samtidigt som de är skyldiga stora summor i skadeståndsanspråk. Brottsoffer måste få känna att samhället tar deras lidande på allvar. Om man fått sitt liv sönderslaget och varje dag tvingas leva med konsekvenserna av någon annans brottsliga handlingar är några ynka tusenlappar i skadestånd ett hån.