Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Höj valtempen i Halland!

En ynka valstuga, som dessutom är stängd. Det känns futtigt när valdebatten handlar om ödesval och hot.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 17/5. På gatunivå liknar den halländska valrörelsen mest årets majväder. En vanlig vardag är valstugorna antingen helt obefintliga eller igenbommade. Det känns lite märkligt. Partierna pratar om ödesval. Då är det väl läge att mobilisera?

Visst sker aktiviteter. Det knackas lite dörr. Och Varbergs-Centerns initiativ att städa bort plast var ytterst vällovligt. Men surret från den vanliga valrörelsens flitiga partiarbetare känns långt borta. Utanför lokalen för förtidsröstning i Varberg är stadsrummet kliniskt rent från allt vad valaffischer heter. Ska man hitta sådana får man ta sig till våra centruminfarter.

Liberalernas blå bod vid kyrkan i Varberg sticker dock ut. Där ler Filip Zackrisson (L), halländsk kandidat till parlamentet. Den glada minen skall dock tas mer som kärlek till EU-projektet än ett vinnarsmajl. Någon realistisk möjlighet att ta sig från plats 45 till toppen har det halländska namnet nog inte. Särskilt inte som partiet ser ut att göra ett riktigt usel EU-val.

Konstigt kan tyckas att de mesta EU-vurmarna går sämst. Svenskarna gillar ju EU bättre än någonsin. Men Liberalerna lade fälleben för sig själva redan innan valrörelsen hade börjat. I ivern att tysta en frän debatt om politiker på dubbla stolar avpolletterade de sin toppkandidat på ett ytterst hänsynslöst sätt. Det upprörde många partikamrater, men fick också väljare att skygga tillbaka.

Desto bättre går det för KD. På riksnivå surfar man ogenerat på populisternas svallvågor. Och konceptet funkar. Trots att partiets slogan är svårbegriplig. Menar Georgia Ferris, när hon pratar om EU som fredsprojekt i SR Halland, att det bara är lite lagom fred hon vill ha? Och betyder Ferris ”lagom” detsamma som Skyttedals?

Någon påpekar att syrligt KD:s kampanj påminner om Centerpartiets gamla Nja till Europa. Som tur är har Centerpartiet för länge sedan slutat vela. Fredrick Federley har lärt sig navigera genom systemet och driver djurskyddsfrågor så bra att han till och med kan kan räkna med krutgumman Marit Paulsens (L) röst.

Jörgen Warborn är den hallänning som har mest Brysselvittring. På de lokala plattformarna betonar han hårt sin regiontillhörighet. Och för all del, regionernas Europa är ett begrepp. I parlamentet sitter gott om ledamöter som i minst lika hög grad ser sig som representanter för en region som för ett land.

Att regionsamverkan kan vara nationsgränsöverskridande visar Öresundsregionen, numera kallad Greater Copenhagen Committee. Dit räknas numera även Halland, som klev in i samarbetet förra året. För att underlätta sådan samverkan arbetar EU med åtgärder som skall främja och förenkla exempelvis arbetspendling. Att det finns en poäng för halländska kandidater att peka på EU:s arbete för att gynna regional utveckling är givet.

Den tuffaste utmaning som samtliga har är dock att mobilisera fler från soffan till vallokalen. Att alla undersökningar pekar på ökat valdeltagande är bra, men en siffra på 55 procent borde inte göra något parti nöjt. Så ut på gator och torg, påminn väljarna på plats om att de kan göra en snabb avstickare till biblioteket under fredagsshoppingen. Förtidsröstningen är lättare än någonsin. Att röstkortet ligger hemma är inget problem för den som har ID-kort med sig.

Tack vare en lika enkel som smart lösning av kartong behöver inga känna sig avslöjad när de hämtar valsedlar, vilket bekymrade vissa i förra valet. Valhemligheten är helt enkelt bättre skyddad. Det känns uppmuntrande.