Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Charlotte Stenkil, Erland Linjer och Christofer Bergenblock tar emot namnunderskrifter från Kommunal i Varberg. Bild: Annika Karlbom
Ann-Charlotte Stenkil, Erland Linjer och Christofer Bergenblock tar emot namnunderskrifter från Kommunal i Varberg. Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Högst rimligt ge nattpersonalen färre nätter

Det talas ofta om flexibilitet i arbetslivet. Man ska kunna jobba hemifrån, man ska kunna förlägga arbetstiden så den passar ihop med privatlivet. Det är lätt att glömma att det finns yrken som inte har mycket flexibilitet att tala om. En sådan är undersköterskor. Deras patienter eller omsorgstagare behöver tillsyn dygnet runt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Att jobba natt är krävande för kroppen och därför arbetar man färre timmar än de som jobbar dagtid. För två år sen kom fackförbundet Kommunal överens om ett nytt centralt avtal tillsammans med arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Detta ska införas senast den 1 april i år, så både Falkenbergs och Varbergs kommuner är sent ute i besluten.

Den tidigare arbetstiden är 36,33 timmar i veckan och blir nu två timmar kortare: 34,33 timmar. Nattpersonalen har räknat med och hoppats att tiden ska läggas så att man får en natt mindre i månaden att jobba. I stället har både Falkenberg och Varberg föreslagit att varje arbetspass ska kortas med 45 minuter. Antagligen är det främst ekonomiska orsaker.

Detta har fått nattpersonalen att protestera, samla in namnunderskrifter och hota med att säga upp sig. I Falkenberg fick Kommunal gehör hos politikerna och där kommer det att bli som nattpersonalen önskar.

Hur det blir i Varberg återstår att se. Politikerna har fått in 1277 namnunderskrifter, men hänvisar till förvaltningen. Och formellt sett är det tjänstemannaförvaltningen som sköter förhandlingar, men det är svårt som politiker att inte bli involverad. Inte heller i Falkenberg har politikerna beslutat - politikerna har ändå förmått socialförvaltningen att ändra beslutet. Det kan Varberg också göra, men socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) hänvisar till att grannkommunerna Kungsbacka och Mark planerar att minska arbetstiden med 45 minuter per pass och där har protesterna inte visat sig.

Det sistnämnda spelar ingen roll, det är rimligen personalen i den aktuella kommunen som ska tycka något, ingen annan. Är nattpersonalen i Varberg orolig och motvillig till att fortsätta jobba så många nätter, då måste kommunen helt enkelt lyssna på dem.

Det är viktigare än någonsin att vara en bra arbetsgivare. Det är brist på personal inom vården och kommunen behöver både attrahera fler arbetstagare och se till att nya unga blir lockade att jobba i vårdyrkena. Vårdtagare behöver tillsyn dygnet runt, då måste också vissa arbeta natt, det går inte att komma runt.

Så Varberg, se till att följa Falkenberg i spåren, antingen politikerna kräver det eller inte. I dagens läge har ni inte mycket att sätta emot. Så länge ni inte tänker importera arbetskraft, men så långt har det väl inte gått.

LÄS MER: Facket överlämnar protestlistor till politikerna

LÄS MER: Nattpersonal starkt kritisk till viljan att bryta upp beslut om arbetstiderna