Högskoleprovets vara eller icke vara

Ledare 11/9. Sedan coronapandemin startade har det diskuterats kring högskoleprovet. Vårens prov ställdes in, men vankelmodet kring höstens prov pågår ännu. Detta har fått till följd att generaldirektören för Universitets- och Högskolerådet, UHR, Karin Röding, har lämnat in sin avskedsansökan till regeringen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Karin Röding menar att regeringen varit senfärdig och dessutom lagt sig i det som är hennes ansvarsområde. Det är rätt att Röding avgår, det är sunt att generaldirektörer gör det om man inte känner sig komfortabel med förhållandena. Samtidigt är situationen med corona mycket speciell. UHR och de 21 universiteten och högskolorna verkar ha agerat lite väl oflexibelt och hänvisar enbart till risker med smittspridning.

I stället har flera hotellkedjor, på initiativ av ESS Group där bland annat Falkenbergs Strandbad ingår, gratis erbjudit sig att organisera högskoleprovet på ett coronasäkert sätt. Men UHR verkar ha tagit den enkla vägen och inte velat blanda in några externa aktörer. Det är anmärkningsvärt eftersom det är en helt unik situation. Att lämna alla som vill göra högskoleprovet i sticket är mer än lovligt byråkratiskt och oflexibelt. Det kan få stora personliga konsekvenser för enskilda personer när deras planer går i kras.

ANNONS

Högskoleminister Matilda Ernkrans har varit i händerna på UHR, eftersom det annars hade inneburit ministerstyre. Men trycket från andra partier har varit hårt. Att regeringen nu tillsatt en provsamordnare retar förstås UHR och är en av anledningarna till Rödings avgång. Ministern har därmed en chans till nystart med en annan generaldirektör. Visst ska det vara rågångar mellan myndigheter och regeringen men det är bra om generaldirektörer är lyhörda särskilt i dessa coronatider.

ANNONS