Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 
Västra Hamnen i Malmö med Turning Torso och Västra Varvsgatan i mitten. 
 Bild: Johan Nilsson/TT
Västra Hamnen i Malmö med Turning Torso och Västra Varvsgatan i mitten. Bild: Johan Nilsson/TT

Katarina Erlingson: Höga hus sparar värdefull mark i städerna

Ledare 23/3. De flesta kommuner arbetar i dag med förtätning av sina tätorter. Det är en balansgång mellan att använda stadens yta på effektivast sätt och att ta tillvara stadens historiska atmosfär, om det fortfarande finns kvar någon sådan efter 60-talets rivningar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Vissa kommuner, som Varberg, har antagit en förtätningsstrategi vilket är föredömligt. Den är uppenbarligen bara en vägledning eftersom kommunen nu planerar att godkänna sju våningar när det i strategin står att det bara bör vara fyra våningar. Företaget Etikhus vill bygga längs Västkustvägen och här tycker politikerna det kan passa med så pass högt som sju våningar.

Mark är värdefull och ska inte användas slösaktigt. Det är utmärkt att många kommuner satsar på högre hus och att villamattor verkar vara typiskt 80-tal. Men det är alltid en avvägning mellan olika intressen. Det är därför bra att politikerna i Varberg vågar tänka efter och ta egna beslut och inte hålla sig fast i strategierna.

Det är ett evigt balanserande i en stadsbyggnadsnämnd. Vilka intressen är viktigast och vilka får man inte glömma trots att de inte har högljudda företrädare? Ibland måste man bygga på åkermark men då vore det klokt om kommunen samtidigt kunde ta fram ersättningsmark och kanske återställa industrimark till jordbruksmark. Vissa verksamheter behöver kanske inte så stora ytor utan kan utföras på nya sätt. Varför inte som livsmedelsproduktion fast det handlar om en industrilokal inne i tätorten? Som jag skrev i lördagens ledare kan man mycket väl odla både fisk och grönsaker inomhus nuförtiden.

Det måste vara roligare att vara stadsbyggnadsdirektör om man får tänka nytt och innovativt för att ta tillvara marken som finns på bästa möjliga sätt. Det kanske finns orter där det känns helt fel med höga hus, eller så kan det vara det höga huset som blir pricken över i i ortens utveckling? Utan modiga politiker hjälper det inte med innovativa tjänstemän. Omvandlingen av Malmö från industristad till kunskapsstad saknar nog motstycke i Sverige. Här var det ett pådrivande kommunalråd, tillika arkitekt, som var pådrivare och möjliggörare.

Varberg verkar ha inspirerats av Malmö, eller kanske rentav Hamburg, i sitt arbete med omdaningen av hamnen och byggandet av Västerport. Att bygga bostäder på attraktiva områden vid hav eller andra vattendrag som tidigare använts som industri- och verksamhetsområden är en trend som går över hela västvärlden. Nya industriområden byggs ofta längs med de stora vägarna och i utkanterna av städerna, där ingen ändå vill bo. Därmed blir det plats till nya spännande bostadsområden, gärna integrerade med verksamheter som människor behöver dagligdags. Fram för fler modiga stadsbyggare i våra svenska kommuner!