Säkerhetssamordnare Michael Hederström Sandahl, Räddningstjänsten Väst
Säkerhetssamordnare Michael Hederström Sandahl, Räddningstjänsten Väst Bild: Alma Tallborn

Katarina Erlingson: Hög tid skapa en tryggare tågstation i Falkenberg

Ledare 18/1. Efter ett år med kameraövervakning vid Falkenbergs station visar statistiken att antalet brott inte har minskat. Betyder det att satsningen är misslyckad? Nej, det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser av det.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

När det gäller kameraövervakning visar forskning att den hjälper mot vissa typer av brott, men inte alla. Kamerorna kom på plats bland annat på grund av ett antal bilbränder. Placeringen av stationen så isolerat från folks naturliga rörelser i stan ökade behovet av kameraövervakning. Det var för övrigt något kommunen borde kunnat räkna ut redan från början.

2018 gjorde Brå (Brottsförebyggande rådet) en så kallad metastudie, en sammanställning över redan gjord forskning kring övervakningskameror. Under det senaste årtiondet har ropen på kameror varit många från politiskt håll och man har trott att övervakningskameror skulle hjälpa mot allt möjligt. Nu gör det inte det, men det är utmärkt om det fungerar på vissa typer av brott.

ANNONS

Brå hittade nämligen "statistiskt signifikanta brottsförebyggande effekter" på brott som gällde fordon, till exempel skadegörelse och stöld, men också mot narkotikabrott. Att sätta upp kameror vid parkeringar och i vissa bostadsområden är också brottsförebyggande.

Däremot fungerar kamerorna inte brottsförebyggande när det gäller våldsbrott och störningar mot ordningen. Det kan förklaras med att känslorna hos brottslingen tar överhanden och då glömmer man helt enkelt bort att det finns övervakningskameror.

När det gäller Falkenbergs station är det gott nog om antalet cykelstölder har minskat, vilket de har. Räddningstjänsten i Väst ansvarar för kamerorna och har anledning att fördjupa sig i statistiken och vilka brott som döljer sig bakom. Det är förstås bra om kamerorna kan förebygga att brott begås, men om brotten trots allt utförs gör kamerorna att polisen förhoppningsvis får lättare att lösa brotten.

Kameror i all ära, men det behövs mer för att förebygga och förhindra brottslighet i stationsområdet. En helt öde station inbjuder förstås till otrygghet. Fjorton år efter invigningen har inte mycket hänt i omgivningarna. Det går regelbundet buss in till centrum, men på kvällarna blir det av naturliga skäl alltför sällan. Man kan inte köpa en kopp kaffe eller något annat heller, utan får vara tacksam över att där finns en toalett och därmed tillgång till rinnande vatten.

ANNONS

Nya bostadsområden kryper närmare, men det har ju tagit sin lilla tid. Även där finns det problem med brottslighet, inte minst med tanke på explosionen på Kornettvägen i mitten av december.

Politikerna i Falkenberg borde för längesen tagit krafttag för att få till en trevligare miljö på och omkring stationen. Det hade bidragit till en ökad trygghet. Det är förstås inte försent, utan det är hög tid att göra en satsning på stationsområdet innehållande framför allt en ökad service. Kommunen kan inte vänta på ett privat initiativ utan bör satsa på en egen lösning under en övergångsperiod.

ANNONS