SOLNA 2016-11-20
Väntrum på barnakuten i den nybyggda sjukhusbyggnaden Nya Karolinska Solna (NKS) på söndagen. På söndagen flyttade de första patienterna över till den nybyggda sjukhusbyggnaden. 
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060
SOLNA 2016-11-20 Väntrum på barnakuten i den nybyggda sjukhusbyggnaden Nya Karolinska Solna (NKS) på söndagen. På söndagen flyttade de första patienterna över till den nybyggda sjukhusbyggnaden. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Hållbar upphandling ny melodi för regionen

Ledare 28/8. Att leva hållbart är svårt för enskilda, och det är säkert inte lättare för företag och organisationer. Det mesta handlar emellertid om viljeinriktning och att strategiskt arbeta för hållbara mål och då kan det vara lättare om man är en stor organisation. Det gäller att ha kunnig personal och en ledning som vet att begripa att hållbarhet är en förutsättning för organisationens framtid.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Offentliga organisationer, som kommuner och regioner, kan ofta gå före och visa vägen när det gäller hur man kan arbeta för ökad hållbarhet. Inte minst när det gäller upphandlingar finns goda möjligheter, men då krävs både insikt och kreativitet. Det är därför glädjande att Region Halland nu väljer att gå ut med en cirkulär upphandling av möbler.

Det som är spännande med det är att man uttrycker vad organisationen behöver för funktion i stället för att direkt bestämma sig för exempelvis 500 stolar och 50 bord. Kan leverantören komma med nytänkande kring hur man löser behovet av möbler? Möblerna kan leasas i stället för att köpas, de gamla möblerna kan tas omhand av leverantören i utbyte mot mer funktionella, sätten kan vara många.

ANNONS

Inom sjukvården behövs möbler med högt ställda hygienkrav och möbler som klarar höga vikter för att ta några exempel. Det är inte nödvändigt för regionen att äga dessa själv. Väntrummen på de olika enheterna inom vården har knappast blivit trevligare nu under pandemin, kanske finns det lösningar som gör att man får vänta i en mysig miljö som ändå är hygienisk? Det är inget som regionens handläggare ska behöva lägga tid på, det kan leverantören få i uppdrag.

Förutom att det förhoppningsvis ger bättre möbler och trevligare miljöer kan det också bli billigare för regionen och därmed för oss skattebetalare. Region Halland lägger varje år cirka 15 miljoner på att köpa in möbler, så det borde sannerligen finnas potential till att spara.

Cirkulär upphandling är relativt nytt och kräver ny kunskap och därför har regionen anslutit sig till ett projekt där man kan dra nytta av andras erfarenheter och kunskap kring detta område. Det är förstås jättebra, samtidigt som tankarna bygger på självklarheter som var naturliga förr i tiden. Marknaden för begagnat ligger i tiden och det finns mycket bra att hitta om man ger sig tid att leta på nätet eller på loppisar. Nu kan förstås inte regionen ägna sig åt sådant, men tankarna bakom är ungefär desamma. Slit och släng är inte modernt längre, som tur är.

ANNONS

Trots att Sverige har hållit på med hållbarhetsfrågor länge håller vi på att bli förbisprungna, bland annat av Nederländerna. Alla kommuner, regioner och andra offentliga organisationer borde för länge sen ha börjat med cirkulära upphandlingar. Men, bättre sent än aldrig, Region Halland är nu ett föredöme inom detta upphandlingsområde.

ANNONS