Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håll ut till nästa år så inte väntan blir ännu längre.  Bild: Johannes Widergren
Håll ut till nästa år så inte väntan blir ännu längre. Bild: Johannes Widergren

Richard Böhme: Håll ut lite till, tänk på nästa sommar

Pandemin kan snart vara över men är det inte än. Det är nu vi inte får snubbla på målsnöret.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 15/7. I dag inleds steg 3. Det är den mellersta fasen i regeringens femstegsplan för att häva restriktionerna och återgå till ett helt öppet samhälle. I den första fasen förlängdes bland annat öppettiden för serveringsställen till 22:30 och den andra såg höjda deltagartak för privata sammankomster. Det fjärde steget är planerat till september och ska innebära att alla deltagarrestriktioner för olika typer av sammankomster och tillställningar lyfts och det femte, som ej ännu är fastställt, lyfter samtliga kvarvarande restriktioner.

Men nu är vi alltså på det tredje. Det får konsekvenser framför allt för den långväga kollektivtrafiken, där begränsningarna för antal resenärer tas bort. Också kommuners möjligheter att begränsa allmänhetens åtkomst till offentliga platser återgår till det normala.

Det ser med andra ord ganska ljust ut, åtminstone för Sveriges del; och åtminstone just nu. Förtidiga restriktionslättnader har tidigare resulterat i förnyade nedstängningar, som exempelvis i Australien.

I Storbritannien, som hävt många av sina tidigare stränga restriktioner, har man under sommaren sett att antalet insjuknade i den så kallade deltavarianten stigit kraftigt.

I Japan växer kritiken mot de Olympiska Spelen. OS i Tokyo har ju redan skjutits upp ett år och prestigeförlusten av att göra det igen verkar uppenbarligen vara för stor. Detta trots att den interna kritiken är bitvis mycket skarp, en av landets största företagsledare, Hiroshi Mikitani, går så långt som att kalla OS för ett "självmordsuppdrag".

Fjolåret innebar att mycket i livet fick skjutas upp. Många var det nog som hoppades på 2021 som en enda lång karneval av att ta igen det vi försakat. En mycket förståelig förhoppning att hysa.

Att ställa in evenemang, som till exempel Falkenbergs Wheels & Wings, nu när många tycker sig skåda det berömda ljuset, väcker naturligtvis besvikelse, detta är mycket lätt att sympatisera med. Men under omständigheterna får man nog säga att Wheels & Wings arrangörer är mer ansvarstagande än den Internationella Olympiska Kommittén. Detta är inte ett tillfälle att snubbla på målsnöret.

För att undvika fjolårets kaosartade scener, då den organiserade fordonsfesten ersattes av så kallad "spontan cruising", kommer polisen i år att upprätta avspärrningar för att undvika större folk- och fordonssamlingar. Sådana får naturligtvis inte förekomma. I ju högre grad vi följer restriktionerna, desto snabbare kan vi återgå till våra vanliga nöjen, detta gäller fortfarande. Ingen vill att förhoppningarna om nästa sommar också ska komma på skam.