ÅRE 2019-04-17Toppstationen för liftarna på Åreskutan.Skidbackar och liftar i skidorten Åre, Jämtland.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
ÅRE 2019-04-17Toppstationen för liftarna på Åreskutan.Skidbackar och liftar i skidorten Åre, Jämtland.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Hänsynslösa hallänningar skickar snösmocka från skidresan

Vet hut och greppa läget! Det är inte hälsosamt och stärkande med en fjälltur just nu.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Signerat 24/3. Folkvett räddar liv. Tyvärr har inte alla begåvats med det.

"Att ställa in har vi inte tänkt på alls utan vi tänker väl att de gamla får isolera sig, så kan vi åka.", säger halländska semesterfirare till Expressen.

Det är ett häpnadsväckande uttalande.

Regionen talar om allmän smittspridning i Halland. Försvaret bygger upp fältsjukhus utanför Östra sjukhuset i Göteborg och i Älvsjömässan i Stockholm. Planerade operationer ställs in. Rättegångar ställs in. Nationella prov ställs in.

Samtidigt glassar skidturister, tämligen obekymrat, i Sälen och Åre. Tanken på att ställa in resan är uppenbarligen många främmande.

– Vi är rädda för att de får för sig att stänga liften, fortsätter hallänningarna.

ANNONS

Orden träffar som en hård snöboll i veka livet på en del andra hallänningar som också går och är rädda - exempelvis för att deras gamla föräldrar inte skall överleva våren.

Naiviteten hos skidåkarna känns bara alltför välbekant. "Självuppoffrande" resenärer, som tänker skippa after-skin men i övrigt ha det hälsosamt i fjällen, intervjuades på telefon från norra Italien av Svensk radio.

Du kan ana vad som hände sedan. Du vet vad de släpade med sig hem.

Tegnell kallar den "sportlovseffekten".

Skall vi nu toppa den med en "påsklovseffekt"? Som dessutom kryddas med en "badgästeffekt".

Det är nämligen inte bara till skidorterna folk reser - stick i stäv med folkhälsomyndighetens råd. Från populära småsamhällen längs västkusten kommer rapporter om att fritidshusen börjar fyllas - inte minst av stockholmare som vill dra från smittans epicentrum.

Flykten bidrar inte bara till ytterligare smittspridning - den riskerar dessutom att belasta en redan pressad vård och omsorg. I många mindre kustsamhällen bor redan extra många äldre. Om det då tillkommer ytterligare i riskgruppen kan situationen bli besvärlig.

– Vi kan inte hindra någon från att komma. Det finns lagstöd för att invånare ska kunna flytta och få tillgång till hemtjänst men detta är en extraordinär situation som vi måste hitta ett sätt att kunna förhålla oss till, säger chefen för omsorgsförvaltningen i en av kustkommunerna till Bohusläningen och förklarar att man för dialog med Sveriges kommuner och landsting om det prekära läget.

ANNONS

Det är förståeligt att människor lockas att lämna en smitthärd för att gå i karantän i en naturskön omgivning. Det är förståeligt att solen och snön lockar den som har beställt en resa.

Men nu är inte tid för att "unna sig".

"Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Den dagen är här. Den uppgiften gäller alla."

De orden riktade statsministern nationens medborgare på söndagskvällen.

Det är ord att ta på allvar. Folkhälsomyndigheten, som inte har utmärkt sig för överdrivna restriktioner, ger nu råd att ta på allvar. För att stoppa den snabba geografiska spridningen avråder myndigheten från resor inom landet – exempelvis till fjällen. Budskapet borde inte kunna missförstås.

Om folk ändå fortsätter bete sig som om råden inte gällde just dem och deras resa kan det komma att behövas ännu striktare direktiv. I Norge har man både stängt skidanläggningar och infört "hytteförbud". Skall något liknande vara nödvändigt här för att varken småbarnsföräldrar i medelåldern eller något yngre svenskar fattar grejen?

ANNONS