Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Falkhaven: Händelserna i Belarus är skrämmande

Trodde du kanske som jag, att läget för människorna i Belarus hade lugnat ned sig? För vi hör ju inte så mycket om det i nyheterna längre. Så är det inte kan jag försäkra er.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Vanligt folk blir trakasserade i sina hem, blir fängslade, slagna för att de råkar bära en halsduk av ”fel” färg när de går ut, lyssnar på en viss sorts musik eller läser ”fel” bok. Journalister är extremt utsatta och den sista oberoende nyhetssajten i landet stängdes ner i onsdags.

Det som händer nu i Belarus är skrämmande. Antalet politiska fångar i fängelserna ökar stadigt, de mänskliga rättigheterna kränks dagligen och det är vanligt folk som är måltavlan för Lukasjenkos pågående terror mot sitt eget folk. Många har flytt utomlands, till Litauen men även Polen, och fortsätter sin kamp för frihet från annat land.

Valet i Belarus augusti 2020 var varken fritt eller rättvist. Lukasjenko saknar helt enkelt legitimitet att sitta vid makten. Och det har folket i Belarus på ett imponerande och fredligt sätt visat, de kräver fria och rättvisa val. Men Lukasjenko klamrar sig fast vid makten.

En av de som fängslades när protesterna mot det riggade valresultatet började är nu släppt och Palmecentret har översatt en lång intervju med honom som alla kan ta del av. Här återger jag några av hans egna ord:

”När jag har dömts överförs jag till en annan byggnad. Där har de en egen metod, alla utsätts för klorförgiftning. Varje morgon slänger de undan alla grejer, häller en hink med blekmedel över golvet och går omedelbart därifrån. En kille som suttit länge sa att detta händer varje dag. Du bör snabbt andas genom en trasa eller t-shirt. Alla har huvudvärk, det är helt enkelt outhärdligt. Högtalarna spelar ständigt ”Lyssna på lillefar” och hela jordbrukslagen så att huvudet spricker. Man får sova med ljuset tänt och det är ständiga nattliga upprop, ibland flera gånger. Det psykiska och fysiska trycket är konstant. Det är tortyr.”

Vi vet att tiotusentals personer har gripits sedan 2020 och att än fler har trakasserats och hotats. Studenter, journalister, oppositionspolitiker, fackliga företrädare, konstnärer med flera. Ingen går säker.

Dessa politiska fångar måste släppas omgående och det kravet måste konsekvent föras fram av omvärlden och drivas tydligt från EU! Det riggade valet och de brutala övergrepp som regimen i Belarus har begått och fortsätter att begå är helt enkelt oacceptabla.

Tiden går och ute ur medias fokus blir livet för de som bor i Belarus mörkare och brutalare för var dag, med övergrepp, våldtäkter och förföljelse.

Vi behöver fortsätta att lyfta upp folkets kamp i Belarus, kampen de för för sin frihet och de mänskliga rättigheterna och stå sida vid sida med dem. Nu behöver vi ta till alla de medel vi har att ta till från den fria världen, sanktioner och annat, fram till dess att det blir fria och demokratiska val i Belarus igen.

En viktig sak som vi alla kan göra är att fortsätta uppmärksamma vad som sker i Belarus, och inte låta det sjunka undan i mediebruset.