Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Trondheim  20181010.
Influensavaksine satt i skulderen.
Modellklarert. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod  20520 Bild: Gorm, Kallestad
Trondheim 20181010. Influensavaksine satt i skulderen. Modellklarert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520 Bild: Gorm, Kallestad

Maria Haldesten: Hälsovådlig skepsis mot vaccinering

Nej, svenskar är inte i värstingklassen. Men att antivaxxarna vinner mark inom EU är oroande.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 2/10. Förvirringen blev total när Sveriges Radio kablade ut den överraskande nyheten om att en stor andel av befolkningen är skeptisk till mässlingvaccin. Visserligen har antivaccinations-rörelsen fått fäste även i Sverige, men kunde deras ovetenskapliga rön ha fått så stor utbredning? Ryktet om att svenskarna skulle toppa EU:s värstingliga var dock ett uppblåst missförstånd. Det var den brittiska undersökningen, inte respondenterna, det var fel på. Forskarna hade slarvat och använt fel vaccin-term i de svenska frågorna. Och svaren blev därefter – otillförlitliga.

Folkhälsomyndigheten kan nu konstatera att den uppseendeväckande EU-rapporten om förtroende för vaccin inte håller måttet. Därför kan den svenska delen komma att göras om.

Att göra om, alternativt radera de svenska resultatet, är förstås det enda rätta. En rapport som oroas över att fördomsfull skepsis får fäste i allt fler länder kan ju inte i sig bidra till att sprida felaktigheter. Det vore absurt.

Samtidigt finns skäl att uppmärksamma problematiken i sig. Att skepsisen mot livsviktiga vaccinationer breder ut sig i USA, EU som Sverige är allvarligt. EU har skäl att oroas över utvecklingen.

Vilka är då de falska mytspridarna? En osalig blandning av personer inom antroposofin, religiösa grupper, konspirationsteoretiker – och ryska troll! De amerikanska forskare som upptäckte trollens aktiviteter konstaterar att det ligger de ryska aktörernas intressen att spä på misstron i samhället och undergräva förtroende. Att man samtidigt kan bidra till ökad spridning av infektionssjukdomar ser aktörerna sannolikt som en bonus.

Och spridningen ökar. Mässlingsutbrotten har nått rekordnivå i Europa. Under första halvåret 2018 smittades 41 000 människor, varav 37 drabbade avled. Huvudskälet till sjukdomsutbrotten anses vara att vaccinationsgraden sjunkit. Världshälsoorganisationen har därför uppmanat till åtgärder.

Motståndet till vaccin har sin bakgrund i en falsk forskningsartikel från 1998, som spred grundlösa påståenden om att det fanns en koppling mellan vaccinering och autism. Senare avslöjades att forskaren/författaren hade fått betalt för att sprida manipulerad data. 2010 drogs bedragarens läkarlicens in och Lancet hade dragit tillbaka publiceringen. Men myten hade fått fäste och sprids nu med ny kraft i sociala medier, i hemliga facebookgrupper såväl som via regelrätta möte. Nu är det inte bara autism kvacksalvarna påstår sprids med vaccinet, utan även spädbarnsdöd, cancer, MS, sterilitet med mera.

I Sverige har vilseledda och ansvarslösa föräldrar till och med bjudit in till mässlingspartyn för att sprida den ”naturliga” smittan – ett tilltag som borde klassas som barnmisshandel. Mässling kan, om det vill sig illa, leda till dödlig sjukdom.

Vacciner däremot är en livsviktig hälsoinvestering. Tack vare detta medicinska framsteg har dödliga sjukdomar kunnat begränsas och nästan utrotas i delar av världen. Att vända ett ännu litet men växande vaccinmotstånd ligger i allas intresse. Än är tvångsvaccinering inte aktuellt i Sverige. Men att ställa krav på att sjukvårdspersonal är vaccinerad är angeläget. Och med hänsyn till känsliga barn bör förskolor kunna porta ovaccinerade barn.