Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olivia Lindroth Steinwall: Grattis, missnöjesröstare - du fick som du ville

Det våras för valrörelse, och Sverige sitter fast i ett politiskt plockepinn. Vi har misslyckats med att möblera om spelplanen efter förutsättningarna som varit verklighet i mer än halva min livstid - där Sverigedemokraterna är en betydande bricka i svensk parlamentarism.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

De flesta är nog överens om att Sverigedemokraterna är riksdagens mest kontroversiella parti. Ändå svävar de stabilt på topp tre i opinionsmätningar. Visst finns det gott om stolta, övertygade anhängare till partiet, men vad som intresserar mig mer är en annan väljargrupp jag observerat på senare tid: Egentligen-inte-sverigedemokrater.

Hur känner man igen en Egentligen-inte-sverigedemokrat? De deltar gärna i diskussioner men tar ofta god tid på sig att nämna var deras sympati ligger. De pratar illa om Sverigedemokraterna, men hellre illa om alla andra. Om det kryper fram att rösten 2018 faktiskt landade på Jimmie, så är de noggranna med att understryka hur detta skedde ytterst motvilligt och hur tragiskt det är att de inte såg något annat alternativ. De påpekar gärna att de egentligen inte är sverigedemokrater. På dem biter inga argument om vilket bisarrt och opålitligt parti det är - för de håller redan med dig.

Kanske känner du själv igen dig? Jag fattar. Du röstade på Sverigedemokraterna för att du tyckte det var dags att vi skulle våga prata om problemen med invandring. Och vilket resultat det fick! Det går knappast att säga att invandring fortfarande är tabubelagt: Ulf Kristersson kallar det en belastning, Stefan Löfven pratar om hur utlänningar inte ska ta svenskars jobb och Morgan Johansson skryter om sina hårda tag i migrationspolitiken.

Kanske röstade du på Sverigedemokraterna för att du ville sätta press på de etablerade partierna att tuffa till sig. I så fall, gratulerar! Reformförslag som tidigare var skambelagd SD-politik har nu blivit verklighet i flera andra partier: Socialdemokraterna pratar volymmål, Kristdemokraterna vill begränsa anhöriginvandringen, och Moderaterna har gått från “öppna era hjärtan” till att förespråka en “stram” migrationspolitik. Slopad hemspråksundervisning, tiggeriförbud och slöjförbud är andra exempel på hur andra partier anammat Kent Ekeroths gamla idéer.

Kanske fick de din röst för att du ville att Sverige skulle ta emot färre invandrare. I så fall är det väl bara att öppna champagnen - tack vare regeringens tillfälliga lag minskade antalet asylsökande med 90%, och tillfälliga uppehållstillstånd är nu huvudregel. Socialdemokraterna säger själva att det är den stramaste lagstiftningen på 40 år.

Om du med din röst ville röra om i grytan och förändra det politiska samtalet, kan man bara säga att du har lyckats. Med tanke på hur utvecklingen i det politiska samtalet har sett ut sen Jimmie och hans vänner klev in i riksdagen 2010, har jag svårt att förstå vad mer man vill uppnå med en SD-röst, om man nu egentligen inte känner förtroende för dem.

Nu önskar jag att vi kan återgå till en tid där vi ger makt åt anständiga partier och hållbara parlamentariska samarbeten. Kanske är det läge att rösta på något annat i valet 2022. Annars är du nog egentligen en sverigedemokrat.