Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Maria Haldesten: Gränslöst är vackrast

Låt dig inspireras av drömslottet som firar hantverksskicklighet och väcker drömmar om en annan, friare värld. Tjolöholm är vårt Castle of Liberty.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledarreportage 19/4. Nedanför slottsbacken flammar tre brittiska flaggor mot den halländska skyn. Vackert, men samtidigt en skönmålning av rådande läge. Dagsläget i brittisk politik för ju snarare tankarna till Mattias Norströms konstverk “Den böjda flaggstången”.

– Våra politiker har ju rört till det något förfärligt, konstaterar dagens brittiska hedersgäst Anna Buruma.

Vi skakar på huvudet, rörande eniga om att tillståndet är sorgligt. Över våra huvuden blickar den slöjbeklädda drottningen av Saba. Vad hon – som berömde kung Salomo för hans vishet – skulle säga om den brittiska ledningen kan vi nog ana oss till.

Den mäktiga målningen, med sin scen ur gamla testamentet, var ett beställningsjobb av slottsherren James Fredrik Dickson. Ett tidstypiskt verk från den period kring förra sekelskiftet då fascinationen vid ”Orienten” var på topp.

Även resten av slottet kan beskrivas som en supertrendig, mångkulturell blandning. Lite brittiskt här, lite moriskt där, lite japanskt, lite svenskt...

Slottet är dessutom som ett exklusivt showroom för ett av dåtidens allra hetaste designvaruhus – brittiska Libertys.

– I Italien kallas Art Noveau även för Liberty-stil, berättar Libertys arkivarie Anna Buruma, under sin föreläsning om företaget och den estetik som gjorde det världskänt.

Att designa sitt hem med utgångspunkt i ett varuhus och dess katalog kan verka simpelt. Men faktum är att det Blanche Dickson gjorde skulle kunna beskrivas som borgerligt revolutionärt. Bakom stilen fanns nämligen en konstnärlig och politisk rörelse. Bland talespersonerna fanns poeten Oscar Wilde – en av dåtidens betydelsefulla influencers.

– Den estetiska rörelsen uppstod som en reaktion mot den ”fula” industriella massproduktionen. De progressiva företrädarna ansåg att saker och ting behövde förändras. De ville värna hantverkskunnande och hållbar kvalitet, förklarar Anna Buruma.

Esteticismen och Arts- and Crafts-rörelsen gick till en del in i varandra, med liknande ideal kring livsstil, hantverk och formgivning.

Och Liberty blev varuhuset att gå till för den som ville haka på trenden. Att det fanns ett slott i Halland som bevarats som ett skyltfönster för den livsstil som företaget sålde in vid sekelskiftet, överrumplade Liberty. Men nu lyfts de banden fram genom utställningen the Bohemian Luxury - Liberty Style.

– Flera av våra rum har nästan uteslutande originalinredning från Liberty. En hantverkare och en förman från företaget bodde och arbetade här i ett par år Tjolöholm för att färdigställa allt, säger Maria Sidén, vd för Tjolöholm.

Vad som är tillverkat av brittiska Libertys och vad som är stilanpassat svenskt träsnideri är dock närmast omöjligt att avgöra för det flesta besökare. Ta vikväggen i det kungliga sovrummet. Att det breda Vikingaskeppet i tenn är ett exempel på Liberty-stil känns aningen överraskande. Men det är just själva grejen med hela stilkonceptet – och även rörelsen bakom.

Blommor och djur är ständigt återkommande i allt från tapeter till sniderier. Ett medvetet sätt att både visa det vackra men också påminna om naturens värden i en tid då röken från industrierna låg tät städerna.

Den ogenerade blandningen av influenser från all världens hörn känns särskilt befriande. De gör Tjolöholm till ett Castle of Liberty på många plan. Vårt offentligägda halländska slott, är som en sprakande manifestation över gränslös inspiration och internationell samverkan.

Att en natt på slottet skulle få en och annan brittisk politiker att skåda ljuset vore väl att hoppas för mycket. Men nog hade de brittiska flaggorna vajat stoltare då.