Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
STOCKHOLM 020325 - En kvinna håller en smörgås med ost och tomat. 
Foto: Fredrik Persson  Kod: 1081 
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Bild: FREDRIK PERSSON
STOCKHOLM 020325 - En kvinna håller en smörgås med ost och tomat. Foto: Fredrik Persson Kod: 1081 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Bild: FREDRIK PERSSON

Maria Haldesten: Gott slut på Varbergs pinsamma #mackgate?

Stormen kring smörgåsar är egentligen en symbolstrid - bakom lurar de betydligt värre bekymmer som skolan står inför.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 10/3. En macka kan betyda så mycket. Särskilt om man är ett hungrigt barn som åt för lite på lunchen. Eller helt enkelt bara har en lång dag på fritids framför sig.

Därför tog det inte lång stund innan #mackgate hade spridit förfäran långt utanför kommungränserna. Folk såg framför sig hur fritidspedagoger skulle tvingas slita ostmackan ur händerna på hungriga barn.

Visserligen vet de flesta föräldrar – åtminstone alla som någon gång besökt ett fritids – att ungarna bjuds på betydligt mer än macka. Det finns gröt, fil, frukt och hårt bröd. Så någon eftermiddagssvält skulle de knappast bli tal om. Men ändå, det finns något heligt över ett stycke limpa med smör.

Kanske har det att göra med den där kampanjen. Många läsare minns säkert påbudet om att ”Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen”. Nu var det egentligen inte Socialstyrelsen utan Brödinstitutet som gick ut med reklamen. Men det trummades in väl.

Att det kommit andra hälsoråd sedan dess, där en vanlig macka inte alltid höjs till skyarna, spelar uppenbarligen föga roll.

Det blev folkstorm i Varberg.

Nu backar kommunen och påstår att allt var ett missförstånd. Lite ”dålig kommunikation” helt enkelt.

Men det klingar ihåligt. Förvaltningschefen förklarade ju i HN att man valt ”att göra den här besparingen istället för att dra ner på verksamheten eller personalkostnader”.

Nu heter det bara att skolorna skall ”köpa in mindre dyra livsmedel”. Vad det nu innebär. För om mackan inte skall ransoneras är det kanske något annat som får stryka på foten. Kanske väntar då en #köttbulle- eller en #pannkaksgate?

Eller så kommer man till rätta med problemen på ett annat sätt, exempelvis genom att bli ännu bättre på att stoppa matsvinnet. Svinnminskning var vad Liberalernas Cecilia Rönn föreslog som alternativ till den matbesparing som tagit nämndpolitikerna på sängen.

Kanske kan man dessutom låta sälja överbliven skolmat till personal mfl, något som Centern motionerat om i Falkenberg och som redan genomförts i fler kommuner. Då kanske den slant som intjänas kan användas både till bröd och höjd matkvalitet.

Samtidigt är det missklädsamt när politikerna skäller på tjänstemännen för att de inte har haft ”dialog” med nämnden i ”frågor som har sådant stort politiskt sprängstoff.”

Politikerna bör ju inte göra sig dummare än vad det här. Mackan må ha råkat bli en symbol. Men protesterna handlar om något mycket större, om föräldrar som lackar ur på besparingar i skolan.

Om resursökningarna i budget inte motsvarar de verkliga kostnadsökningarna så blir barnen drabbade på olika sätt. Och den som lyssnar på rapporter från skolpersonal hör inga vittnesmål om en överflödstillvaro. Där politiker tror sig se potential för effektivisering, ser många lärare risk för fler brister.

Så nog behövs det dialog. Men om betydligt mycket mer än mackor.