Johan Blidberg på Lis Mejeri, ett av de rekommenderade besöksmålen i Eater.
Johan Blidberg på Lis Mejeri, ett av de rekommenderade besöksmålen i Eater. Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: God mat placerar Halland på världskartan

Att lilla Halland hamnar på en stor matsajts lista över var man ska äta i år är inget annat än en sensation. Det gäller Eater, som rekommenderar ställen att besöka runtom i hela världen. I Europa är det bara Cambridge och Sardinien som förutom Halland lyfts fram. Övriga åtta finns i de övriga världsdelarna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Inte undra på att mataktörerna i Halland håller på att spricka av stolthet. Hur urvalet går till är säkert lika hemligt som när Guide Michelin är ute på sökstråt, men uppenbarligen har Halland gjort avtryck och några har lyckats med kommunikationen. Kanske får vi tacka den norske fotbollsspelaren Erling Haaland för en del av uppmärksamheten, eller rättare sagt en flink avdelningschef på Visit Halland. Folk stavade nämligen fel på Haalands namn i sociala medier så det blev, ja just det, Halland. Det spann Visit Halland på och gjorde ett inlägg om "problemet" som blev en världsnyhet. Ibland gäller det att halka rätt på bananskalet!

ANNONS

Självklart ska alla utpekade i den halländska matbranschen ta åt sig äran i sig själva, men det stora matprojektet Hallands Matgille har definitivt en stor betydelse för att maten i Halland fått ett sådant uppsving. Matprojektet i sin tur är finansierat av EU-medel via Region Halland och producentorganisationen Signerat Halland är projektägare, så det finns många att ära.

Hallands Matgille har arbetat intensivt sedan projektet startade för fem år sedan och har ambitionen att Halland ska vara "Sveriges mest levande matlän". Matgillet hjälper företagare, man har utsett "matpatrioter" som dessutom får glädje av samarbete med varandra, man ordnar innovationstävling och mycket mera.

Verksamhetsledaren Anna-Maria Spaniol ger i en intervju med SVT Nyheter Halland troliga förklaringar till att Halland lyfts fram av Eater. I Halland samarbetar de olika mataktörerna och de är öppna med att dela med sig. Små matkluster har bildats här och där i vårt avlånga län. Att Hallands Matgille ordnar träffar för matentreprenörerna gör förstås att de lär känna varandra och därmed kan hitta möjligheter att samarbeta.

Spaniol lyfter också fram vårt läge och att Halland är litet. Vårt landskap rymmer i princip allt utom fjäll, ligger strategiskt bra mellan två storstadsområden och jordmånen är utmärkt, i dubbel bemärkelse. Att Region Halland och andra har satsat på projektet Hallands Matgille är definitivt en framgångsfaktor, det kan vem som helst se som följt matens utveckling det senaste årtiondet.

ANNONS

Tidigare var Skåne den stora matregionen men frågan är om inte Halland sprungit om sin stora grannregion i söder. Det finns ett naturligt samarbetsklimat i Halland, till skillnad från Skåne där man haft det svårare. Även om projektet inte får fortsätta måste beslutsfattare se till att andan lever vidare, det är bra både för matföretagen och för alla hallänningar.

Läs mer: Halland med på lista från matmagasinet Eater

ANNONS