Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani, Riksdagsledamot (S)
Adnan Dibrani, Riksdagsledamot (S)

Maria Haldesten: Glöm tanken att hemförlovade Hallandspolitiker får ligga på latsidan

Att springa på många bollar och försöka rädda land och verksamhet är den akuta uppgiften. Men det gäller också att samla viktiga lärdomar för framtida kriser, så vi rustar samhället bättre.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledarreportage 3/4.Boom. Dånet från tunnelsprängningen får Adnan Dibrani (S) att haja till. En unik salva, i en unik tid.

Nästa sekund kan det dock vara han som får varbergare att haja till och instinktivt ta ett steg tillbaka. Nyligen var han nämligen i smittans epicentrum – som en av de 55 riksdagsledamöter som håller demokratins hjul snurrande.

– Å ena sidan kändes det jättekonstigt, det var oerhört tomt i korridorerna. Å andra sidan var det en hel del att göra.

Adnan Dibrani sitter i ”finansen”, ett av de utskott där ledamöterna har haft extra mycket att göra i en tid när krispaketen avlöser varandra och förhandlingarna går på högvarv.

– Det är känsliga förhandlingar och få personer som vet vilka diskussioner som förs. Det innebär ett stort ansvar. Det gäller att ta in och begrunda förslag från alla håll. Även oppositionspartierna måste känna att de är med och blir lyssnade på.

Plötsligt höjer han armen. Vinkar åt en förbipasserande. Intervjuplatsen är medvetet vald: en uteservering hos en av Varbergs lokala näringsidkare. En kopp med dopp är bara en droppe hopp – men även de räknas.

Att göra sig tillgänglig för lokala branschföreträdare är alltid en del av jobbet som riksdagsledamot. Men i dessa tider blir det extra viktigt. Många drabbas extremt hårt. Andra lite lättare. Men pandemin slår vitt och brett. I veckan var Adnan Dibrani, liksom bland andra riksdagskollegan Helena Antoni (M), på besök hos LRF Halland.

Helena Antoni, riksdagsledamot (M)
Helena Antoni, riksdagsledamot (M)

– De lyfte bland annat problemen med arbetskraftsbristen i lantbruket, vilket påverkar vårbruk, skörd, skogsplantering med mera. En följd av att arbetstagare inte längre kan resa över gränserna. Men inte nog med det, även transporter in- och ut kan hämmas om åkerierna får personalbrist, säger Helena Antoni.

Hon sitter i bland annat trafikutskottet och följer därför utvecklingen där extra noga.

– Jag har vidarebefordrat ett brev till partiet från ett företag i bussbranschen, de bad om extra stödpaket, då de är särskilt utsatta.

Bussreseföretagen drabbas hårt när resanden avstannar. De busschaufförer som verkar inom kollektivtrafiken ställs inför andra typer av problem, som risken att smittas.

– Många busschaufförer känner sig väldigt utsatta, säger Helena Antoni.

Medan vi resonerar en stund kring olika lösningar, stirrar ett annat problem oss rätt i ögonen. Den soliga uteserveringen ligger bredvid ingången till ett av Hallands köpcentrum. Flödet av människor, som brukar vara stort dygnet runt, är märkbart strypt.

Affärer som redan före viruset kämpade mot en ökande konkurrens från postorderverksamhet i Kina, får nu kämpa mot konsekvenserna av pandemin. Gekås insåg tidigt behovet av att permittera personal, nu rapporteras att fler butikskedjor tvingas till liknande åtgärder.

– Ett viktigt oppositionsarbete i näringsutskottet är att driva på regeringen med förslag, säger Helena Antoni.

Moderaterna föreslog i dagarna slopad arbetsgivaravgift för alla anställda under april och maj. Och man är, liksom regeringen varit i tidigare krispaket, inne på att bistå med statliga bidrag för att sänka hyrorna kraftigt för exempelvis butiker som hyr sina lokaler.

Ola Johansson, riksdagsledamot (C)
Ola Johansson, riksdagsledamot (C)

– På sina håll i Halland har fastighetsägare tagit egna fina initiativ om hyresreducering. Och dialogen med branschen är i full gång. försäkrar Ola Johansson (C), partiets bostadspolitiske talesperson.

Och många halländska kommuner skapar lättnader genom att efterskänka markhyran för uteserveringar. Även Ola Johansson är för tillfället hemförlovad från riksdagen och ägnar, vid sidan av alla virtuella möten, bland annat arbetstiden åt att fånga upp önskemål från drabbade branscher.

– Häromdagen fick jag ett förslag från byggsektorn om att återinföra ett högre Rot-avdrag för att stimulera den privata efterfrågan på byggjobb, berättar han.

Även byggsektorn är drabbad, dels för att privatpersoner ryggar lite inför tanken att släppa in folk i hemmen, dels för att många inte ser sig ha råd när privatekonomin försämras.

Att varje konstruktivt tips välkomnas ser samtliga tre riksdagsledamöter som givet. Några kommer att omvandlas till praktisk politik, andra kanske noteras för framtida behov. I takt med att läget förändras och försämras måste nya beslut tas.Och de ledamöter som nu sköter arbete på distans kan raskt bli inkallade till riksdagstjänst.

– Det sker byten varje vecka. Att ha en viss geografisk spridning känns viktigt, men samtidigt får många stockholmare ta uppdragen eftersom de har andra förutsättningar, säger Helena Antoni.

Det bör vara naturligt eftersom Folkhälsomyndigheten är tydlig med att resor inom landet bör undvikas. Det vore naturligtvis tokigt om våra förtroendevalda skulle bidra till smittspridning.

– En av riksdagsledamöterna i vårt parti kommer norrifrån men har pojkvän i Stockholm. Han är just nu inte ”välkommen” hem, så det blir till att stanna! säger Adnan Dibrani med viss glimt i ögat.

Samtliga tre ledamöter HN talar med är dock överens om att när krisen väl är över bör allt återgå till det normala. Att ha blott 55 personer inne som ”röstboskap” funkar i kris, men blir inte bra i längden.

Däremot drar många lärdomar av den här krisen som kan ge positiva återverkningar i framtiden.

– Vi kommer att ha omvärderat vad ett fysiskt möte är värt, om man bör lägga två timmar på att köra till en plats för ett möte, eller om man kan jobba effektivare på distans. Och fler lär inse att det finns fördelar med undervisning på distans, säger Helena Antoni.

Adnan Dibrani pekar å sin sida på att vi kanske lär oss att lösningar på vissa problem kan finnas närmare än man tror.

– Matchningsproblem kan kanske lösas genom att människor från en bransch går över till en annan. Det kan förstås innebära lite högre lönekostnader om personal från hotell- och restaurang börjar jobba inom skogsbruket. Samtidigt finns det en underutnyttjad resurs i våra nyanlända, där kan det finnas arbetskraft att hämta, säger han.

Ola Johansson å sin sida ser framför sig en efterdebatt där vi begrundar samhällets sårbarhet.

– Förtätning har varit ordet för dagen, kanske kommer det nu att ifrågasättas. Kanske kommer vi bli mer benägna att damma av det här med decentralisering. Kanske blir det här med Hemester bli mer uppskattat, resonerar han.

Det är viktigt att vi mitt i krisen ser just det. att kommer en tid efter Corona när vi får chans att använda de lärdomar vi dragit. Även svåra sår läker och nya visioner väcks. Kanske kommer det innebära att ännu fler kommer vilja leva sin dröm på Falkenbergs landsbygd.

En sak är säker. Vi kommer ta med oss insikten att vi behöver bygga ett mer krisrobust samhälle, med allt från bättre beredskapslager till bättre krisberedskapsplaner.