Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När författaren David Jonstad inspirationstalar hörs ekot från 70-talets gröna våg.  Bild: Maria Haldesten
När författaren David Jonstad inspirationstalar hörs ekot från 70-talets gröna våg. Bild: Maria Haldesten

Maria Haldesten: Glöm maktskifte, bara ett …synskifte kan rädda oss

Hallands framtid är en Bergenblock på en gammal rostig cykel – och Svenssons jakt på äkta rikedom.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Blåvingens sista vingslag startade ingen orkan. Få hallänningar förstod att ens sörja. Men kanske är det inte för sent att hoppas på en fjärilseffekt?

I det röda slottets sal står Daniel Helsing och talar om möjligheter - om att arter som människan tagit kål på kan räddas åter.

Det har hänt förr berättar han - och berättar om råkorna. En comeback som kanske inte enkom uppskattas. De skränar en del. Samtidigt ger de gråsvarta fåglarna en föraning om att det går att vända en dyster trend. Om vi har vad som krävs.

Just nu ser det ganska dystert ut. Halland ligger i jumboklass vad gäller miljömålsuppfyllelse. Vi har kommit oförsvarligt kort, trots vår rikedom. Eller kanske just på grund av den. För mycket vill gärna ha mer, lite mer guldkant. Kanske ännu en blåsvart tröja att fara över ängarna i?

"För att minska miljö- och hälsoproblem från konsumtion är det dock viktigast att minska mängderna av nyproducerade varor och för detta krävs det förändrade vanor och värderingar och andra typer av styrmedel än de som finns idag."

Så skriver Länsstyrelsen i den miljömålsrapport från förra året, som bildade fond till onsdagens miljömöte i Halmstad.

– Vi måste tänka på vad vi konsumerar och hur vi konsumerar. Vår ökade konsumtion av oljebaserade produkter, eller oljedrivna prylar - där måste vi ha en förändring, konstaterar Christofer Bergenblock (C).

Som representant för Varbergs kommun har han lika stor anledning som alla andra närvarande att lägga pannan i djupa veck.

- Vi måste växla upp klimatarbetet, på flera nivåer. Vi måste få med oss näringslivet och civilsamhället säger han.

Det är där den rostiga cykeln kommer in.

Den är kanske inte bortom räddning? Det kanske kan repareras och återbrukas?

"Mer cirkulär ekonomi och mindre produktionskonsumtion", som Christofer Bergenblock uttrycker saken.

Författaren David Jonstad, som bjudits in som inspirationsföreläsare av Länsstyrelsen, var inne på samma spår. Det gick en röd tråd från hans uppväxt under 70-talet till hans anförande som ledde tankar till dåtidens miljörörelse.

Jonstad är en av vår tids gröna vågare. Dessa nya ruralisters drivkrafter är inte helt identiska. Medan Jonstad kritiserar osund fixering vid ekonomisk tillväxt flyttar andra till landsbygden i hopp om att driva företag och bidra till positiv tillväxt. Lev din dröm- projekten i Falkenberg och Hylte är goda exempel på det senare.

Gemensamt representerar de dock delar av ett nödvändigt synskifte - på vad ett rikt gott och liv är. Ska vi förhindra att allt fler arter försvinner från Halland. Ska vi klara vattenförsörjningen för nästa generation. Ska våra skogar vara levande och livfulla. Då kan vi inte sitta som grodor i en allt varmare gryta. Vi måste förstå att hoppa ur.