Ge oss upplevelser tillbaka – vänj er inte vid att ha tråkigt

Pandemin har pågått i ett halvår och nästan lika länge har vårt samhälle belagts med begränsningar av det sociala umgänget. Vi bör sända en tacksamhetens tanke till den myndighet och de politiker som inte stängt skolor, infört ett allmänt utegångsförbud, eller kräver att vi ska maskera oss. Kritik kan vara berättigad, men bibelcitat om att ”den som är utan skuld kastar första stenen” är applicerbart på de som berättar för oss vad som borde ha gjorts.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Men när vi nu går in i en fas där medborgare fortsatt ska vara försiktiga, medan samhället steg för steg öppnas upp, måste vi ha regler kring folksamlingar och möten som känns välgrundade och rimliga i förhållande till varann. Här finns det skäl till en dialog mellan myndigheter och olika intressen.

Det är bra att idrotten kommit igång, men det saknas publik på läktarna. Istället sätter de sig framför Tv:n i sportbaren med något drickbart till hands, medan man ganska enkelt kunde begränsat tillträdet till olika läktarsektioner och sett till att på det sättet fylla max halva arenan. Tänk om fotbollsallsvenskan i år kunde avslutas inför publik? Speciellt nu när hallandsklubbarna hedrar oss med bra resultat.

ANNONS

På liknande sätt behövs besked till mässarrangörer, vilka årligen bidrar med 9 miljarder till turismintäkterna, om när de kan låta leverantörer och kunder mötas under strikt reglerade former för att göra affärer och skaffa sig kunskaper om ny teknik. Om hallarna är tillräckligt stora, besökare begränsas och sprids över tid, ser jag ingen risk med en teknikmässa till våren.

Teater- och underhållningsbranschen är en jätteindustri med många anställda i hela landet. Den är på väg att gå under sedan den på obestämd framtid belagts med näringsförbud. Regeringens tystnad om vad som kommer ske framöver är talande. Det är inte enbart kända artister och stora produktionsbolag som har anledning att oroas. Många fler yrkesgrupper berörs av stilleståndet och den komiker, musikgrupp, eller teaterensemble som ännu inte är upptäckt måste vänta på debut inför större publik.

Permitteringsgraden hos researrangörer ligger på hela 80 procent, att jämföra med restaurangernas 35 procent. Trots att det kommer en del bokningar på utlandsresor inom Europa är läget allvarligt och en tredjedel av de anställda inom t.ex. bussbolag, guider, bokningspersonal och hotellanställda har varslats om uppsägning. Jämfört med det normala tillståndet är det få som vill resa och osäkerhet råder ännu. Branschen har bett om riktlinjer och stöd, men besked från regeringen uteblir.

ANNONS

Jag är ingen expert på smittspridning, men det jag ser är en bristande respekt för de umgängesregler som finns som kommer sig av att man upplever en inkonsekvens. Det är en sak att beakta om vi fortsatt ska kunna skydda medborgare mot en eventuell andra våg, men vi behöver regler som man är beredd att underordna sig. Vi behöver också vidga vårt perspektiv när det gäller vilka näringar det är som kräver extra insatser nu.

ANNONS