Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mo i Rana 20180913. Eldre dame som går med rullator. Modellklarert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520 Bild: Gorm, Kallestad

Gör det lättare att få bostadstillägg

Det borde vara möjligt att i samband med deklarationen också upplysa de pensionärer som borde kunna ha rätt till bostadstillägg om detta.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 11/4. Det svenska pensionssystemet består av flera delar, inte bara den allmänna pensionen. Många har olika former av avtalspensioner och en hel del har utöver det en privat pensionsförsäkring. När det gäller dessa delar av pensionen är det inget större krångel – varje år får man som pensionär ett besked om hur mycket man kommer att få utbetalt under året.

Det finns dock en del inslag i pensionssystemet som är betydligt krångligare. Det gäller utbetalning av bostadstillägg. Bostadstillägget är kopplat till kostnader för bostaden och ger möjlighet att få ett skattefritt tillägg till pensionen för den som inte har så hög pension och som saknar större förmögenhet.

Det är dock något som man själv måste ansöka om och reglerna för att räkna ut om man har rätt till tillägget är inte helt enkla. Det finns möjlighet att få en indikation om man har rätt till bostadstillägg genom att gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och fylla i uppgifterna, men det är långt ifrån alla pensionärer som är vana vid datorer eller ens använder internet.

Den som själv ska räkna ut om man har rätt till tillägg behöver ha ordning på matematiken. Bostadskostnaden ska räknas ut, men hela bostadskostnaden får inte räknas med och olika procentsatser ska användas. Inkomster ska redovisas, men också dessa ska räknas med olika procentsatser beroende på vilken typ av inkomst det är. Vissa inkomster räknas med till 100 procent, andra till 80 procent och det man som pensionär tjänar på aktivt arbete räknas med till 50 procent.

Det har knappast varit syftet att göra det krångligt, men i praktiken är det många som har rätt till bostadstillägg som inte söker eftersom de inte vet om att det är något de har rätt till. Det kan vara runt en fjärdedel av dem som har rätt till bostadstillägg som inte ansöker.

Det flesta av de uppgifter som behövs för att räkna ut om man har rätt till bostadstillägg finns i de underlag som ligger till grund för deklarationen. Här finns information om inkomster och varifrån de kommer både när det gäller pensions- och arbetsinkomster och inkomst av kapital. De uppgifter som redan finns utnyttjas också delvis i samband med ansökan, då uppgifter om inkomst av kapital hämtas in automatiskt och inte behöver anges.

Det enda som egentligen saknas är information om boendekostnaden och eventuella förmögenheter.

Det borde vara möjligt att i samband med deklarationen också upplysa de pensionärer som borde kunna ha rätt till bostadstillägg om detta. I bästa fall i form av ett besked om hur hög deras boendekostnad per månad behöver vara för att de ska vara aktuella för bostadstillägg.

Ett sådant enkelt upplägg vore ett bra sätt att få fler av dem som har rätt till bostadstillägg att också få ut den delen av pensionssystemet.