Ästad vingård den havsnära odlingen i Morup.
Ästad vingård den havsnära odlingen i Morup. Bild: Anders Ylander

Katarina Erlingson: Gårdsförsäljning kan bli succé för Halland

Ledare 11/12. Efter många års diskussion och ett antal refuserade utredningar har regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson kommit med ett nytt förslag om gårdsförsäljning. Som vanligt får utredningar kritik. Från nykterhetshåll för att riskera det svenska Systembolaget och från det motsatta hållet för att vara för försiktigt. Men låt nu tredje gången vara gillt! Utredarens förslag är förstås inte optimalt - vilket förslag är det - men det är tillräckligt bra för att vara värt att prova.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Elisabeth Nilsson fokuserar på turistaspekten och att försäljningen därmed ska vara i liten skala, kopplad till en rundtur eller annan form av studiebesök på vingården. Förslaget innebär att man ska få köpa med sig en liten mängd av de alkoholhaltiga dryckerna - tänk införsel från länder utanför EU - och att producenterna ska vara småskaliga, med begränsningar av producerad volym.

Halland har en stor potential att dra nytta av gårdsförsäljning. Här finns än så länge inte så många vingårdar, frågan är om det finns fler än Ästad vingård, men mikrobryggerier är det ganska gott om. Det finns en äppelgård, Regnér Garden, som har ambitioner att tillverka en svensk calvados - då får det heta något annat än den namnskyddade franska äppelspriten. Hallvados, kanske? Än så länge nöjer de sig med att tillverka cider.

ANNONS

Antalet microbryggerier i Halland har ökat från 3 stycken 2010 till 24 förra året. Åtminstone tre av dessa finns i Falkenbergs kommun och ungefär lika många i Varbergs kommun. Där skulle också finnas möjlighet att brygga ölet på lokalt humle. Det är dock oklart om någon gett sig på att producera humle i Halland, men länsstyrelsen ordnade en utbildning för några år sen som nu kanske kan ge frukt. Man får heller inte glömma att flera av microbryggerierna också tillverkar alkoholfri öl, något som fått ett uppsving på senare år.

Enligt utredningsförslaget kommer småskalig spritförsäljning vara tillåten. Kanske kan man handla med sig gin från Skrea backe om något år när beslutet gått igenom? För det känns som nu eller aldrig - det här förslaget är så pass välbalanserat att även tveksamma borde kunna acceptera det. Utredaren föreslår en försöksperiod på sex år för att riktigt ha både hängslen och livrem i förhållande till det eventuella hotet mot Systembolaget.

Centerpartiet har haft gårdsförsäljning som hjärtefråga länge och driver nu på för att regeringen ska lägga en proposition, men vill ta bort förslaget om volymbegränsningar. Partiet har rätt i att det finns framgångsrika dryckesproducenter som nu riskerar att hamna utanför gårdsförsäljningen. Men kanske är det trots allt bäst att krångla så lite som möjligt för att äntligen få igenom det som landsbygden och besöksnäringen behöver så väl?

ANNONS
ANNONS