Går det att rädda stadskärnorna?

Ledare 11/12. Stadskärnan är alla kommuners skyltfönster. Det sades på ett webbinarium som organisationen Svenska Stadskärnor höll alldeles nyligen. Det gäller en storstad som Stockholm, och det gäller även mindre kommuner. Ett tomt centrum med tomma skyltfönster gör ingen glad, varken handlare, fastighetsägare, kommun eller skattebetalare.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Coronapandemin har skapat en sällsynt svår kris för stadskärnorna. En strukturomvandling till mer e-handel var redan på gång, men coronakrisen har ytterligare försvårat för de många små handlarna. På webbinariet uttryckte många en besvikelse över att näringsminister Ibrahim Baylan (S) bara verkar ha ett storstadsperspektiv när han uppmanar folk att ställa in den stora shoppingrundan. I de mindre städerna är det viktigt att de små affärerna kan överleva, annars kommer stadskärnorna att vara helt öde nästa år. Många små butiker kan tänka sig nya sätt att ge service, men det gäller att kunderna ställer frågan. Butiken är troligen inte ansluten till någon e-handelstjänst, men kan ändå leverera varor på ett coronasäkert sätt om man ber om det.

ANNONS

Kommuner, näringslivs- och destinationsbolag landet över arbetar frenetiskt för att göra vad de kan för att minska skadorna på handeln. Många kommuner, bland annat Falkenberg, bidrar genom att samordna lokala presentkort. Varberg samordnar en kampanj som bland annat erbjuder hemkörning av julklappar. Det gäller att göra det på ett grannlaga sätt, annars är risken att man bryter mot Lagen om offentlig upphandling. Samtidigt är det många beslut i denna pandemi som tangerar lagbrott. Vällovliga syften för att försöka rädda sitt näringsliv från katastrof måste förstås ses med vällovliga ögon, men det är inte helt enkelt. Myndigheterna lyder under en lagstiftning som gäller oavsett det pågår en pandemi eller inte. Det kan få orimliga konsekvenser, men samtidigt går det inte att begära att myndigheterna ska göra godtyckliga undantag. Därför är regeringens ansvar oerhört stort och det gäller att den nya, långsiktiga, pandemilagen som väntas komma 2022, tar med dessa aspekter.

Andra problem som lyftes på webbinariet var gemensamma för många städer: stöden är krångliga att söka för många småföretag och det tar alltför lång tid att få ut pengarna. I större städer bor det inte så många i stadskärnorna och då blir det otryggt när man jobbar ensam eller man blir utsatt för skadegörelse och inbrott. Man konstaterade också att en hel ungdomskull missat extraarbete och sommarjobb inom handeln liksom inom restaurang- och besöksnäringen. Vad det ger för effekter på sikt är svårt att veta.

ANNONS

Stadskärnorna var alltså under omvandling redan innan pandemin slog till. Frågan är hur de kommer att se ut nästa år och framåt. Det hänger på oss alla och de konsumtionsval vi gör.

ANNONS