Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Katarina Erlingson: Fusk med samhällets medel ska motverkas

Ledare 11/5. Det är många välbehövliga stödmiljarder som regeringen och samarbetspartierna beslutat om under coronakrisens gång. Redan har det emellertid kommit rapporter om att det fuskas med stöden, vilket är tråkigt då det drabbar synen på alla företag.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

STOCKHOLM 2013-04-03 Utredaren Stefan Strömberg, lagman vid Göteborgs tingsrätt, presenterade på onsdagen Straffprocessutredningens betänkande, Brottmålsprocessen, som tidigare på dagen överlämnats till justitieminister Beatrice Ask. Anders Wiklund / SCANPIX / kod 10040 Bild: ANDERS WIKLUND / TT

För att förekomma fusk och upptäcka fusk har regeringen därför nu tillsatt en ”antifuskgeneral”. Det är förre rikspolischefen Stefan Strömberg som ska axla denna mantel.

Oavsett vad det gäller och om det är coronakris eller inte är det en skyldighet för det offentliga att vara uppmärksam på om medlen används på det sätt som var avsett. Tyvärr är det så att vissa människor fuskar, och finns det några kryphål så kan man räkna med att någon upptäcker dem. Därför är kontrollen av statliga och kommunala pengar mycket viktig, för att upprätthålla tilliten i samhället.

Ibland är det uppenbart att det är rent fusk som förekommer och ibland kan man med viss välvilja förstå att reglerna inte varit tillräckligt tydliga. Ett exempel från Halland är Hallands Hamnar Varberg. Där har det kommunägda företaget korttidspermitterat personal, enligt möjligheter som regeringen beslutat om under coronakrisen. Nu har det kommit fram att företaget samtidigt kallat in timanställda när det varit arbetstoppar. De anställda och deras fackförbund, Transportarbetareförbundet, har gått i taket. Med all rätt, åtminstone som man tänker sig att reglerna om korttidspermittering ska fungera. Arbetsgivaren har ett konstigt försvar, att man enligt avtal måste meddela personal två dygn i förväg om de behöver komma tillbaka och jobba och det fanns inte tid till. Man kan undra om sunt förnuft har slutat råda? Frågan måste väl rimligen vara fri att ställa till den korttidspermitterade om denne kan jobba på kort varsel eller inte. Det är förståeligt om det jäser bland personalen.

Fuskgeneralen kan förhoppningsvis bistå Tillväxtverket som hanterar reglerna kring korttidspermittering, är det fusk eller inte att göra som Hallands Hamnar Varberg gör? Är reglerna inte glasklara ska reglerna förstås förtydligas så att fler inte lockas att göra frikostiga tolkningar. Av nödvändiga skäl har beslutsfattandet gått fort för att underlätta för så många företag som möjligt i coronakrisen. Det är förstås viktigt att antifuskgeneralen är väl synlig och får möjlighet att göra ett gott arbete.

Det är också positivt i sammanhanget att Tillväxtverket beslutat att företag som ger aktieutdelning till sina ägare inte samtidigt ska kunna få stöd för korttidspermitteringar under coronakrisen. Något som borde vara självklart har nu konstaterats vara juridiskt möjligt, vilket är glädjande. Man ska vara rädd om samhällets gemensamma pengar.