Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mördaren fritogs under bevakad permission på Hede Fashion outlet i Kungsbacka.  Bild: Petter Trens
Mördaren fritogs under bevakad permission på Hede Fashion outlet i Kungsbacka. Bild: Petter Trens

Maria Haldesten: Fritagning i Halland visar säkerhetsfara

Allvarliga brister i hantering och lagföring av unga gängkriminella skapar otrygghet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 29/7. Mördare på rymmen I Ullared. Är det nästa rubrik? Är Gekås nästa halländska köpmecka, där grovt kriminella skall vallas runt på permission bland barnfamiljer och äldre?

Att vi ens tvingas reflektera i de banorna visar tydligt de brister i säkerhetstänkandet som finns i hanteringen av unga gängkriminella.

– Det är självfallet ett misslyckande när någon avviker, särskilt med den här brottsbakgrunden. Samtidigt ska man veta att den här personen var placerad enligt LSU (lagen om sluten ungdomsvård). Den bygger på att så här unga personer ska rehabiliteras tillbaka in i samhället och till ett någorlunda bra liv. Det är så lagen fungerar

Det förklarar Marcus Lindberg i Norra Halland. Han är institutionschef på Fagared där den fritagne mördaren var placerad.

Från en säkerhetsavdelning på samma institution rymde en annan intagen så sent som i december förra året – genom uppklippta hål i staketet. Även den personen hade fått hjälp från ”utsidan”. Föreståndare för institutionen borde alltså ha relativt färsk insikt om de risker för fritagningsförsök som fanns. Precis som berörda kriminella hade koll på säkerhetsbristerna.

Mördaren som rymde från köpcentrat i Kungsbacka var dömd för en rå avrättning på en pizzeria i Rinkeby för två år sedan. Normalt sett hade den typen av brott gett betydligt längre straff. Men på grund av förövarens ålder blev påföljden mildare.

Under flera års tid har skärpta straff för unga grova brottslingar diskuterats, inte minst som det är väl känt att gängkriminella satt i system att lägga ut beställningsmord på yngre ”rekryter”. Att en sådan grov brottsling, efter bara två år, skall kunna knalla runt på en köpcentrum och shoppa märkesplagg är helt absurt. Fritagningen gör det dessutom helt uppenbart att ”rehabiliteringen” inte fungerar.

Den lama särbehandlingen av unga gängkriminella som begått grova brott måste upphöra – lagen måste skärpas.