Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppkoppling. Att kunna arbeta varifrån man vill bygger på att man har en uppkoppling som tillåter det. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Uppkoppling. Att kunna arbeta varifrån man vill bygger på att man har en uppkoppling som tillåter det. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Elin Larsson: Friheten att kunna surfa var man vill

Sverige är bra på att bygga ut fibernätet men för den som ännu inte kan ansluta sig väntar långsam uppkoppling. Staten bör därför ta ett större ansvar för att bygga ut fibernätet så att fler kan surfa med snabb hastighet oberoende av var man väljer att bosätta sig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Under våren fick många svenskar snabbt ställa om när de blev beordrade att jobba på distans. När allt fler gick hem har också allt fler fått uppleva den bistra verkligheten med dåligt nät. Nog är det frustrerande när dokument inte laddar lika fort som på jobbet eller när videomötet hackar och kollegan skrikandes frågar om han hörs.

Sverige är bra på att surfa. En hög andel av befolkningen använder internet och användandet sträcker sig över alla åldrar. Det gedigna användandet gör att vi ställer höga krav på hastighet när vi kopplar upp oss. Fiberutbyggnaden har blivit en politisk fråga över hela landet, bara i region Halland har man satsat miljoner på att få till ett eget fibernät på de sträckor där privata och kommunala företag inte visat intresse.

Hela 82 procent i Halland har tillgång till fiber, vilket är något högre än för Sverige i helhet. Men skillnaden kan vara stor mellan kommunerna och för den som ännu inte kunnat koppla upp sig till fibernätet väntar fortfarande långsam uppkoppling.

Sannolikt kommer vårt arbetssätt att förändras i framtiden. Det kommer bli mer digitalt och inte lika bundet till en fysisk arbetsplats. Förändringen har till viss del skyndats på under våren när många blev tvungna att snabbt ställa om. Utöver det så finns det en ung generation på arbetsmarknaden som efterfrågar arbetsgivare som är flexibla med tider och arbetsplats. Ska man som arbetsgivare vara attraktiv i framtiden kommer man behöva lyssna på vad den generationen tycker är viktigt.

Men för att man ska kunna arbeta lite varifrån som helst måste det finnas förutsättningar för att göra det. Är uppkopplingen långsam eller svajig kommer det vara svårt att förlägga arbetet till hemmet. 2009 antog den dåvarande regeringen en bredbands- strategi för ett helt uppkopplat Sverige där målet var att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020. Under 2016 justerades målet till 90 procent men idag är det bara 84 procent av Sveriges befolkning som har tillgång till 100 Mbit/s. Mycket inom teknikutvecklingen går snabbt och det är viktigt att även staten hänger med.

Staten bör därför ta ett större ansvar för att fler har tillgång till bättre uppkoppling. Fler kommer vilja jobba hemifrån nu när man vant sig vid det och ingen vill vara kollegan med svajigt nät. Men det handlar även om att ge alla lika bra förutsättningar för att bo och leva över hela landet och regeringen måste se över sitt arbete för att nå de strategier man har tagit. Arbetet med att säkra så att fler får tillgång till fibernätet bör därför vara en del av det omställningsarbete som Sverige nu står inför efter Coronakrisen – annars riskerar utvecklingen att halka efter.